Terug

Nieuws

 • wilde dood van marwin vos wint De Grote Poëzieprijs 2023

  Woensdag 17 mei 2023 is de winnaar van De Grote Poëzieprijs 2023 bekendgemaakt in het radioprogramma Opium op NPO Klassiek. marwin vos wint met de bundel wilde dood de vijfde editie van een van de belangrijkste poëzieprijzen van het Nederlandse taalgebied.

  Over de winnaar
  marwin vos (1962) is dichter en beeldend kunstenaar. Haar bundel, oorlogspaarden tot in de buitenwijken, werd genomineerd voor de J.C. Bloemprijs. het leven van sterren werd genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2020 en de Herman De Coninckprijs 2020. 

  De jury over de winnaar
  "wilde dood, trekt vanuit een persoonlijk verlies op onderzoek uit naar de betekenis van rouw. Maar overstijgt al snel het persoonlijke en wordt ook meer dan een verslag van dat onderzoek. Door zijn open intertekstualiteit nodigt hij de lezer uit om zelf op zoek te gaan naar een radicaal andere blik op de wereld. Door verwijzingen naar niet-westerse concepten en rouwrituelen worden we ook op pad naar een oplossing geplaatst, zonder maar één oplossing op te dringen. 

  wilde dood is niet zomaar de bundel van het jaar. Het is een bundel waar we als jury nog jaren mee zoet zullen zijn, waarbij we meest van al de hoop uitdrukken dat hij iets kan veranderen in het wereldbeeld van de lezers."


  Het volledige juryrapport van de shortlist en de laudatio over de winnende bundel is te lezen op de website.

  Achtergrond
  De Grote Poëzieprijs is de belangrijkste poëzieprijs van het Nederlands taalgebied, als visitekaartje van de poëzie, als stimulans voor lezers én als afspiegeling van de stand van zaken. De prijs, waaraan een geldbedrag is verbonden van € 20.000, wordt jaarlijks toegekend aan de beste Nederlandstalige dichtbundel van het voorafgaande jaar. De prijs is de voortzetting van de VSB Poëzieprijs (1994 – 2018). Winnaars waren Roelof ten Napel, Liesbeth Lagemaat, Vrouwkje Tuinman en Radna Fabias, en als VSB poëzieprijs is de prijs uitgereikt aan onder anderen Ilja Leonard Pfeijffer, Ester Naomi Perquin, Mustafa Stitou, Esther Jansma, Rutger Kopland en Gerrit Kouwenaar.

  Nadat de Poëzieclub, de organiserende instantie, eerder aankondigde de financiering voor 2023 niet rond te krijgen, meldde zich een nieuwe sponsor, waarna toekenning en uitreiking van de prijs in 2023 alsnog konden doorgaan.


  wilde dood van marwin vos wint De Grote Poëzieprijs 2023
  19 mei 2023