Terug

Nieuws

 • Hester van Beers wint Gedichtenwedstrijd 2023

  Zondagmiddag 2 april 2023 zijn tijdens de feestelijke uitreiking in De Brakke Grond in Amsterdam de winnaars van De Gedichtenwedstrijd 2023 bekendgemaakt. Drie dichters vallen in de prijzen: de derde prijs is voor Cumulus van Leen Raats, de tweede prijs voor Ik ben speciaal voor jou lesbisch geworden van Pim Torn en met het gedicht Iets dat leeft wint Hester van Beers (1995) de hoofdprijs van € 5.000, een in de dichtwereld uitzonderlijk hoge geldprijs voor één gedicht. Alle drie de prijswinnaars stuurden al in eerdere jaren gedichten in voor de wedstrijd.

  Voor de veertiende editie van De Gedichtenwedstrijd werden maar liefst 5783 gedichten ingezonden, geschreven door 1477 dichters. Na de selectie door de voorjury werd de top 100 aan de hoofdjury voorgelegd. De hoofdjury bestond dit jaar uit jurist en dichter Babeth Fonchie Fotchind, redacteur en talentontwikkelaar Stefanie Liebreks en Vlaamse slam poet Seckou Ouologuem. De gedichten werden geanonimiseerd beoordeeld om het proces zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.

  Over het gedicht Iets dat leeft van eerste prijswinnares Hester van Beers zei de jury: ‘Op een hele fijnzinnige wijze spelen de zinnen met het idee van daderschap. Het vraagt iets van ons: hoe kunnen we geen dader meer zijn in een wereld die we naar de verdoemenis helpen? We lezen hier een stem van een generatie, een die zich bewust is van klimaatproblematiek en die ook volledig heeft geïnternaliseerd.[…] Het naderende mes in dit gedicht is scherp als de stem van de dichter zelf. We willen hier meer van horen, lezen.’

  Voor alle gedichten en het volledige juryrapport, zie de website.

  Over de winnaar
  Hester van Beers (1995) legt graag haar kijk op de wereld vast in poëzie. Haar werk is gepubliceerd in Meander Magazine, Avier, Extaze, Tijdschrift Ei en in verschillende bloemlezingen. Ze plaatst regelmatig gedichten op ongerijmd.tumblr.com en op haar Instagram met dezelfde naam. Op 11 maart 2017 verscheen haar debuutbundel Het einde van de roltrap bij uitgeverij Lipari. Deze is nu te bestellen op www.lipari.nl. In 2017 stond ze in de finale van Write Now! en van de Meander Dichtersprijs.

  Bundel
  De volledige top 100 van De Gedichtenwedstrijd 2023 is gepubliceerd in de bundel Woorden zijn de ogen van de gedachte, uitgegeven door Poëziecentrum Gent, te bestellen via www.prijsdepoezie.poezieclub.nl.

  Hester van Beers wint Gedichtenwedstrijd 2023
  2 april 2023