Terug

Nieuws

 • Vijf dichters op shortlist Grote Poëzieprijs 2023

  27 maart 2023 

  De bundels van Alara Adilow, Hélène Gelèns, Frank Keizer, Mustafa Stitou en marwin vos zijn genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2023. De prijs bekroont de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar. De geselecteerde dichters werden op de avond van 27 maart in radioprogramma Opium op NPO Klassiek geïnformeerd over hun nominatie. Op 17 mei maakt Opium bekend welke dichtbundel de hoofdprijs van €20.000 euro wint. Voor het eerst in de geschiedenis van de prijs waren er evenveel bundels van vrouwelijke als van mannelijke dichters ingezonden.

  Je kunt hier lezen welke vijf dichters door zijn naar de laatste ronde. De winnaar wordt in de Opium uitzending van woensdag 17 mei bekend gemaakt. Opium is te beluisteren via NPO Klassiek en de website van NPO Radio 4.

  De jury van dit jaar bestaat uit dichter Xavier Roelens, dichter en filmmaker Nafiss Nia en Nederlandse letterkundige en literatuurcriticus Jeroen Dera. Zij stelden de shortlist samen uit de totaal 110 bundels die door uitgevers en particulieren in eigen beheer werden ingestuurd.

  Oordeel van de jury
  In hun juryrapport schrijven zij: ‘Om tot een shortlist te komen, moesten we op zoek naar uitzonderlijke bundels. Bundels die iets toevoegen aan de Nederlandstalige poëzie, die weerbarstig genoeg zijn om verschillende invalshoeken te bieden en die bij herlezen alleen maar meer van hun gelaagdheid blootgeven en ons blijven raken.’ Over hun keuze voor de shortlist schrijven zij: ‘We waarderen deze vijf bundels omdat daarin het persoonlijke en het experimentele elkaar ontmoeten door soms zwaar, vaker ook luchtig te zijn. We kunnen veel van deze dichters leren.’
  Lees hier het volledige juryrapport.

  DE SHORTLIST

  • Mythen en stoplichten van Alara Adilow Prometheus
  • Beginnen voor gevorderden van Hélène Gelèns Cossee
  • De introductie van het plot van Frank Keizer Pluim
  • Waar is het lam? van Mustafa Stitou
   De Bezige Bij
  • Wilde dood van marwin vos
   Het Balanseer

  Ingezonden bundels
  In 2022 werden er 110 dichtbundels ingezonden voor De Grote Poëzieprijs. ‘Het niveau lag dit jaar bijzonder hoog,’ schrijft de jury. ‘De bundels, gepubliceerd in 2022, bewezen een grote diversiteit in de hedendaagse Nederlandstalige poëzie. […] De balans tussen mannelijke en vrouwelijke bundelauteurs is voor de geschiedenis van de prijs uitzonderlijk.’ 55 van de bundels werden geschreven door mannelijke dichters, en 54 door vrouwelijke dichters. Één bundel kwam van een anoniem collectief.

  De prijs
  De Grote Poëzieprijs bekroont de beste Nederlandstalige poëziebundel van het afgelopen jaar met €20.000 . Eind september 2022 leek het erop dat De Grote Poëzieprijs van 2023 niet uitgereikt kon worden. De organisatie zag geen mogelijkheid het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Nadat de nieuwe sponsor Boskalis toeschoot kon de prijs alsnog worden uitgereikt.

  Vijf dichters op shortlist Grote Poëzieprijs 2023
  27 maart 2023