Terug

Nieuws

 • Roelof ten Napel wint De Grote Poëzieprijs 2022

  Op vrijdagavond 13 mei 2022 is de winnaar van De Grote Poëzieprijs 2022 in het AVROTROS-programma Opium op NPO Radio 4 bekendgemaakt. Roelof ten Napel wint met de bundel Dagen in huis (Hollands Diep) de vierde editie van De Grote Poëzieprijs.

  Roelof ten Napel (Joure, 1993) is dichter, schrijver en essayist. Zijn werk is vertaald, en werd bewerkt voor toneel. Naast Dagen in huis verschenen van hem de bundels Het Woedeboek (2014) en In het vlees (2019) en de romans Het leven zelf (2017) en Een zoon van (2020).

  Uit het juryrapport

  “Ten Napel is een dichter die tegelijkertijd ook schilder, beeldhouwer, fotograaf is. Hij schrijft vanuit een bezield perspectief, waardoor zijn observaties nergens afstand scheppen, maar vaak juist iets tactiels en soms zelfs intiems hebben. Het huis uit de titel bijvoorbeeld, is ook op te vatten als ons lichaam, of dat van een ander: ‘Als we ons medeleven verbeelden als verplaatsen-in,/ hebben we dan van de ander geen huis gemaakt?’

  Het ‘in huis zijn’ wordt letterlijk vergeleken met ‘in leven zijn’ wat tegen de achtergrond van een pandemie onnadrukkelijk maar onoverkomelijk nog eens aan betekenis wint. Wij vieren de bundel Dagen in huis van Roelof ten Napel – en prijzen de poëzie die weer eens bewijst een huis te kunnen zijn, met ruime, lichte kamers, voor al wie er onderdak zoekt”, aldus de jury.

  Jury

  De jury van De Grote Poëzieprijs 2022 bestaat uit: Elke Brems, hoogleraar Letterkunde aan de KU Leuven; Vicky Francken, dichter, vertaler en redactielid van Tijdschrift Awater; John Jansen van Galen, journalist; Maarten Moll, schrijver en journalist en Xavier Roelens, dichter en poëziedocent.

  De jury van De Grote Poëzieprijs 2022 kreeg 90 dichtbundels ter beoordeling binnen en wees ten Napels Dagen in huis (uitgeverij Hollands Diep) aan als beste dichtbundel van 2021. De auteur ontvangt een geldbedrag van € 20.000.

  Zij nomineerden naast Dagen in huis van ten Napel ook de bundels Ontbinding van Piet Gerbrandy (Atlas Contact); Virgula van Sasja Janssen (Querido); Vervoersbewijzen van Tijl Nuyts (Wereldbibliotheek) en Aarduitwrijvingen van Charlotte Van den Broeck (De Arbeiderspers). Het volledige juryrapport van de shortlist en de laudatio over de winnende bundel is hier te lezen.

  Foto: Annelies Verhelst

  Roelof ten Napel wint De Grote Poëzieprijs 2022
  13 mei 2022