Recensies

 • Avond malen

  Tuvit Shlomi
  Avond malen

  Er wordt wat afgemaald

  Tuvit Shlomi was in 2009 een van de negen winnaars van de El Hizjra Literatuurprijs. Zij sprong er in de media uit, omdat zij haar gedicht onder het pseudoniem Wallada bintal Mustaqfi had ingestuurd. Naar eigen zeggen om niet beoordeeld te worden op haar afkomst.

  In haar debuutbundel Avond Malen is Shlomi helemaal van dat idee afgestapt. De bundel druipt van het Joodse sentiment. Wat niet van belang is, het moet een recensent gaan om de kwaliteit, niet het thema dat gekozen is. Helaas wordt er verder niets mee gedaan, behalve de bevestiging dat zij uit die traditie stamt. Het exotische sausje dat dat oplevert is daardoor enigszins clichématig.

  De bundel is ingedeeld als een menukaart met zes gangen. Er wordt begonnen met een entrée, dan volgt er soep, vlees op een bedje van sla, tussendoor is er nog een amuse van appelmoes, dan worden er gerechten van het land en frappé (koude dranken) geserveerd, om af te sluiten met het dessert. De titel is aardig gekozen, want er wordt wat afgemaald in de gedichten, en niet alleen met de kiezen maar ook met de hersenen. Dit betekent echter niet dat dat ook leidt tot nieuwe inzichten.

  Het is niet erg dat er geen originele visies of gedachten over het Joods-zijn in deze bundel naar voren komen. Poëzie gaat tenslotte over taal. Maar verwacht geen wilde experimenten of lyriek in de poëzie van Shlomi. Haar gedichten zijn het beste te vangen onder de noemer klassiek romantisch.

  Je blijven willen is niet goed
  Want onze blikken werden kil
  En onze hoofden deden zeer
  Het spook verstopte zich niet meer
  Zelf moet ik weten wat ik wil

  Het wordt pas spannend als Shlomi
  onvermijdelijke zaken probeert te bezwe-
  ren, zoals de dood in het drieluik ‘Een
  ijzig ding met lange poten’.

  Ga dan, zeg ik
  maar je wilt niet gaan
  Kom dan, zeg je
  maar ik wil niet komen

  Het zijn die dwingende gedichten die het beste bijblijven. Dan pas is duidelijk dat Shlomi talent heeft, maar met talent alleen kom je er niet. Ze moet haar eigen stem nog vinden.

  UitgeverPrometheus
  Jaartal2013
  RecensentDaniël Dee
  Editie2013-2