Recensies

 • De hooglanden

  Hannie Rouweler
  De hooglanden

  Doedel

  Op pagina 4 van de bloemlezing De Hooglanden staat een foto waarop een man trots in zijn zondagse kostuum poseert: kilt, ‘sporran’ (het tasje), jasje, dasje. Hij speelt op een doedelzak. Voor hem staat een schaal met wat wel haggis moet zijn. Glas whisky ernaast. Het klopt, dit is hoe wij ons Schotland voorstellen. Zoals de hele wereld denkt dat Nederlanders de hele dag met een bos tulpen in de hand op klompen bij een molen achter een koe aan lopen.

  Je kunt er van houden, maar het kan je ook het ergste doen vrezen. Als dit het beeld van Schotland is in een bundel die Schotland in al haar facetten moet bezingen, dan hebben we een probleem. Als een recensent het nodig vindt zo’n zin op te schrijven, dan is de suggestie tegelijkertijd de stelling. Er is een probleem.

  In het eerste gedicht (van Karel Sergen) strepen we af: ‘kliffen’, ‘wolken’, ‘midges’, ‘bergen’. Verder: gebruik van topografie: ‘cornwall’ ‘sandyhills’ en ‘solway firth’. Wat het gedicht laat zien, is een ansichtkaart van Schotland: het is wat het is en verder gaat het niet. Ook in de rest van de bundel is de natuur volop aanwezig. Terecht, want wie ooit in Schotland is geweest, kent de radeloosheid die je overvalt als je probeert te beschrijven wat je ogen zien. Helaas zijn de heuvels in De Hooglanden voornamelijk ‘mistig’, ‘klatert’ het water en ‘briesen’ de paarden. Tja.

  Technisch is de bundel ook geen feest. Veel parlando: ‘Een middagwandeling in mei langs een meer/ in open verbinding met de zee,/ kleine zeilboten in de verte/ schommelen rustig op het water’, enzovoort en zo verder, en rijmen gaat ook vaak mis: ‘laat ik mij roezig/ bevruchten door/ muzische zuchten’. Getver. Om de tekst toch wat exotisch’ mee te geven, vertrouwt een stevig percentage van de gebloemleesde dichters op het Schots zelf, dan wordt het vanzelf mysterieus.

  Wat jammer allemaal. Schotland verdient meer dan deze veredelde toeristenbrochure. Vanavond dan gewoon Robert Burns lezen.

  UitgeverUitgeverij Demer
  Jaartal2014
  RecensentJasper Henderson
  Editie2014-2