Recensies

 • Met enige vertraging

  Lévi Weemoedt
  Met enige vertraging

  Evergreens

  Eerst wat cijfers. Het is veertig jaar geleden dat Izaäk Jacobus van Wijk Lévi Weemoedt het levenslicht deed zien in het studentenblad Propria Cures. Het duurde vijftien jaar voordat hij weer een bundel gedichten publiceerde. En: zelf vindt hij dat er per bundel maar vijf of zes gedichten uitstijgen boven de rest, al het andere is vulling.

  Ten tweede: het is goed nieuws dat er een nieuwe Weemoedt is, en nog beter: het quotum potentiële evergreens wordt ruimschoots gehaald. Wat bijvoorbeeld te denken van ‘Escort’:

  O, kan iemand gastvrijer gezelschap verlangen
  dan Amanda? Al is zij maar dertig jaar oud,
  ze heeft meer zakenmannen ontvangen
  dan Congrescentrum Leeuwenhorst
  in Noordwijkerhout.

  Ik moet daar om lachen. U misschien niet, dat kan, dat is een kwestie van smaak. Maar technisch dan: loopt als een trein, rijmt uitstekend, het bevat een geslaagde grap en past naadloos in de traditie van de betere light verse die loopt van John O’Mill via Ivo de Wijs naar Kees Torn. Dat laatste is geen argument, maar laat u wel weten dat als u een liefhebber van het genre bent, u eindelijk weer eens naar de boekhandel kunt voor een bundel poëzie.

  Natuurlijk zit er ook wat vulsel bij, zoals de grapjes ‘Maatschappelijke ladder’, ‘Art Déco’ en ‘Plastisch’ die, en dat is ook een traditie in de light verse, zeg maar ‘visueel’ worden ondersteund: de letterlijke vorm van het gedicht drukt uit wat de inhoud wil zeggen. Eigenlijk nooit een goed idee.

  Maar veel vaker treft Weemoedt doel, wanneer hij zijn veertigjarige pseudoniem eer aandoet en alledaagse tragiek voorziet van een lichte toets, zoals in ‘Klimop’:

  Wat helpt het dat alle meisjes ruiken
  naar wandelende lentestruiken
  vanavond op je balkon?

  Naar binnen! Je moet het straks betreuren,
  die karavaan aan bloesemgeuren,
  en snuift maar en snuift maar: lavendel, jasmijn
  en vergeet-me-nietjes en liefdespijn.

  Weemoedt schijnt alweer goed op weg te zijn met een nieuwe bundel. Nog meer goed nieuws dus.

  UitgeverNijgh & Van Ditmar
  Jaartal2014
  RecensentJasper Henderson
  Editie2015-1