Recensies

 • Ik heb de wereld geschapen

  Alex van Warmerdam
  Ik heb de wereld geschapen

  Kurkdroog absurdisme

  Bij het lezen van Alex van Warmerdams nieuwste dichtbundel komen er beelden boven van zijn films: Abel, De Noorderlingen, Borgman. Van Warmerdams filmtaal en poëzie lijken beide deel van een zeer specifieke werkelijkheidsbeleving. De bundel opent met het gedicht waar ook de titel van de dichtbundel aan ontleend is: Ik heb de wereld geschapen. Dit is niet zomaar een ironische genesis, waarin een malle God even opnoemt wat hij zoal heeft geschapen, hier wordt de wereld geïntroduceerd waar de gedichten zich in bewegen. Een wereld waarin – zoals ook in Van Warmerdams films – humor, ernst en raadselachtigheid een nauw verbond aangaan:

  Ik heb de wereld geschapen
  maar niet alles
  de inktvis, uien
  de hond, de vrouw
  alles van mij
  de woestijn natuurlijk
  de duinen was een makkie
  vuur en water was een klus
  de rest is van een ander
  die ander dat ben ik
  van mij de wind, de basgitaar
  het achterland, de klei
  de kapster in de dorpen
  de jaloerse onderwijzer
  de steiger met de lekke boot
  maar ook, vergis u niet
  heimwee en de tractor

  Er volgt nog een strofe, waarin een derde schepper aan het woord komt. Dit kan gelezen worden als een samenwerking tussen drie godheden, maar het kan er ook één zijn die steeds een ander wordt: ‘de rest is van een ander// die ander dat ben ik’. Dat maakt deze god pas echt megalomaan, hij schept niet alleen ‘wind, de basgitaar/ het achterland’, maar verandert zich ook in andere scheppers. De regel ‘die ander dat ben ik’ lijkt daarnaast een terloopse toespeling op Rimbauds beroemde dichtregel ‘Je est un autre’.

  Van Warmerdams taalgebruik is alledaags en onopgesmukt, toch weet hij in deze nuchtere alledaagsheid een sfeer te creëren die afwisselend humoristisch en unheimisch is:

  Ik ben uw tuinman voor de nacht
  uw lichaam en uw schoot
  uw eitjes zacht
  ik houd van heuvels in mijn bed
  ik ben uw lotgenoot
  schenk mij een tweeling
  meisjes met een hang naar mij
  ik maak een tuin van gras en stenen
  en eet uw moeders nieren met azijn

  ...

  Al blijft zijn woordkeus kabbelend en ogenschijnlijk gewoontjes, met zo nu en dan lichtvoetige eindrijm, in de humor sluipt ook iets griezeligs. Het is griezelig omdat er in deze bizarre wereld een bepaalde vanzelfsprekendheid schuilgaat. Het is die vreemde vanzelfsprekendheid die deze poëzie zo steengoed maakt. Bij bovenstaand gedicht moest ik sterk aan zijn laatste film denken: Borgman (2013), waarin de zonderlinge Camiel bij een onbekend gezin aanbelt en vraagt of hij bij hen in bad kan, daarna verschillende keren in een windhond verandert of in zijn nakie gehurkt bovenop het bed van het slapende echtpaar zit. Ook in deze film schuilt een bepaalde logica waar je niet bij kunt, maar die toch klopt.

  Te midden van deze taferelen, duikt zo nu en dan een verwijzing naar de Bijbel op. Zo belooft in een gedicht de verteller zijn geliefde ‘een strooien bedje/ waarop je onze zoon kan baren’. Alleen staat dat strooien bedje wel in het uitgeholde lijf van een varken: ‘Ik beloof je/ als je met mij trouwt/ is dat varken ons nieuwe huis/ ik hol het uit.’

  Ook is er nog het gedicht dat begint met ‘Ik sta op uit mijn graf’, alleen heeft de man van deze wederopstanding wel last van ontbinding:

  ze wil dat ik blijf
  maar ze heeft mijn voeten niet gezien
  die zijn al in ontbinding
  ik zag haar dat ik was
  dat ik ben geweest

  ze begrijpt niet wat ik zeg
  ik kus haar dus maar weer
  doe alsof ik leef
  alsof het lente is

  Dit is poëzie die vrolijk stemt. Elke keer weer voel ik een neiging om ja te knikken en te schaterlachen, om die ongewone alledaagsheid, de wrede fantasietjes en het kurkdroge absurdisme.

  UitgeverNieuw Amsterdam
  Jaartal2014
  RecensentJannah Loontjens
  Editie2015-1