Recensies

 • De professor en de hyena

  Wouter Godijn
  De professor en de hyena

  Als vanouds stuiterend

  Tien jaar geleden publiceerde Wouter Godijn zijn vierde dichtbundel, waarover ik toen schreef ‘Werkelijk elk onderwerp of voorval lijkt terecht te kunnen komen in de poëzie van Godijn. Toch gaat het de dichter zelf uiteindelijk maar om een paar zeer elementaire dingen. (...) Om de schepping van het universum, de eeuwige strijd tussen goed en kwaad (en mooi en lelijk, koud en warm, licht en duister, zin en onzin), de oneindige worsteling met de eindigheid van het bestaan en het dagelijks geploeter waar mens en dichter zich niet aan onttrekken kunnen.’ Sindsdien volgden van zijn hand nog drie romans en vier bundels, waarvan De professor en de hyena de nieuwste is. De typering van destijds, nadrukkelijk bedoeld als aanbeveling, past eigenlijk ook nu nog prima. Er zijn wel accentverschillen. Het gaat wat meer om de onkenbaarheid van de eigen identiteit, en de daarmee gepaard gaande mogelijkheid ook de, of een, ander te zijn. Bovendien is Godijn nog iets scheutiger geworden met jolige neologismen, vertoont de lay-out nog wat meer Oosterhoffige spelletjes, zit er wat meer – maar dat kan ook aan de ontwikkeling van hún oeuvres liggen- Micha Hamel en Toon Tellegen in de toon. Ten slotte worstelt de dichter nog wat meer met engelen en ‘de Schepper van Hemel en aarde’.

  kortom, ik zie dat elke boom eigenlijk een engel is, en vol walging wend ik mijn gezicht af. ‘Ga weg! Ga weg!’ roep ik.
  ‘O – ik heb zo genoeg van engelen, de ware aard van de schepping verveelt me verschrikkelijk!

  Alsjeblieft: wees toch gewoon bomen!’

  Als vanouds stuitert Godijn zonder voorbehoud alle kanten op, en steeds stuitert hij weer terug naar waar hij kennelijk vandaan kwam: een paar fundamentele problemen die de kern van ons mens-zijn vormen.

  Wat overigens niets afdoet aan dat ik u ook deze nieuwe Godijn van harte aanbeveel, maar toch ook maar eens opgemerkt dient te worden: tien jaar geleden kostte de precies net zo basic uitgegeven en net zo veel pagina’s tellende dichtbundel van dezelfde dichter maar liefst € 7,50 minder... Godijn, zoals elke wezenlijke dichter, verdient het om door meer mensen gelezen te worden dan die paar bevoorrechten die 22 euro over hebben voor een niet al te dik stapeltje papier.

  UitgeverAtlas Contact
  Jaartal2015
  RecensentThomas Möhlmann
  Editie2015-2