Recensies

 • Als een zwerfkei - Dichters over Dylan

  Kees 't Hart en John Schoorl
  Als een zwerfkei - Dichters over Dylan

  Held van de langharigen

  Zeven jaar geleden verraste het duo Schoorl & ’t Hart ons met Wees niet wreed – Gedichten voor Elvis. Een simpel en goed idee: neem een van de grote iconen van de popcultuur en vraag een flink stel dichters van divers pluimage om zich er vrijelijk door te laten inspireren. Het leverde een fonkelend kleinood op, vol poëtische lofzangen, variaties op songteksten, biografische beschrijvingen en verzinsels.

  Dát moet nog een keertje te doen zijn, zal het duo gedacht hebben: onlangs verscheen Als een zwerfkei – Gedichten over Dylan. De singer-songwriter die volgens nogal wat leeftijdsgenoten de Nobelprijs voor Literatuur zou moeten krijgen, en die tegen wil en dank uitgroeide tot een boegbeeld van zijn generatie.

  Een generatie die het aanzicht van de (westerse) wereld onherstelbaar veranderde, en waarvoor veel latergeborenen op z’n minst wel wat ambivalente gevoelens koesteren. ‘Wanneer een man van/ middelbare leeftijd/ over ’m begint dan/ weet je het wel weer’ schrijft Fred Papenhove bijvoorbeeld, terwijl F. Starik rept van ‘de held van de langharigen.// De krassende knarren die nu ons pensioen/ verbrassen.’ Al eindigt Starik, net als Benno Barnard (‘je bent een product/ van de nog immer zeurende jaren zestig’), ondanks zijn generatiekritiek in bewondering voor Dylans artistieke vermogens.

  Die bewondering is so wie so de grondtoon van veel bijdragen, van dichters als Elly de Waard, Hans Plomp, Ezra de Haan, zowel als van een flinke stoet dichtende muzikanten, waaronder Armand, Henk Hofstede en Rick de Leeuw. Ook de jongere Lucky Fonz III doet mee, maar die betoont zich dan weer een stuk kritischer: ‘Als blanke mannen de dood zien naderen/ komen ze bijeen om plechtig te vergaderen/ over een op te richten standbeeld/ met wat lijkt op jouw gelaat’.

  Net als Elvis blijkt Dylan een prima aanleiding te zijn voor een bonte verzameling gedichten, meningen en herinneringen; ik verheug me nu al op het volgende project van ’t Hart/Schoorl... John Lennon? Paul McCartney? Mick Jagger?

  UitgeverNijgh & Van Ditmar
  Jaartal2015
  RecensentThomas Möhlmann
  Editie2015-3