Turing Gedichtenwedstrijd

Turing Gedichtenwedstrijd

De Turing Gedichtenwedstrijd wordt sinds 2009 jaarlijks georganiseerd door de Turing Foundation en de Poëzieclub. Het doel van de wedstrijd en een van de doelen van de Turing Foundation is om meer mensen in Nederland en België te inspireren en te enthousiasmeren voor poëzie. En met succes: sinds het begin van de wedstrijd in 2009 hebben ruim 10.000 dichters al meer dan 60.000 gedichten ingezonden.
De Turing Gedichtenwedstrijd is geïnspireerd op de succesvolle National Poetry Competition in Engeland, die al sinds jaar en dag duizenden poëzieliefhebbers mobiliseert. De poëziewedstrijd is daar sinds 1978 een groot succes; ieder jaar doen er weer duizenden mensen mee. De wedstrijd genereert aandacht voor poëzie en helpt bekende dichters en nieuwe dichttalenten aan een podium.

Meedoen aan de Turing Gedichtenwedstrijd? Klik hier.

Wil je meer weten over de activiteiten van de Turing Foundation en de Poëzieclub, de partners van de wedstrijd en het team dat erachter zit, klik dan hier.

Op woensdagavond 6 februari 2019, tijdens een spetterende live-uitzending van het radioprogramma Met het Oog op Morgen vanuit de Rode Hoed, werden de winnaars van de Turing Gedichtenwedstrijd 2018 bekend gemaakt. Het gedicht dat de eerste prijs wint, wordt bekroond met €10.000 - de grootste prijs ter wereld voor één gedicht. Ook zijn er een tweede prijs (€ 5.000) en een derde prijs (€ 2.000) te winnen.

Jury

De jury bestaat dit jaar uit dichter Tsead Bruinja (juryvoorzitter), Neske Beks (filmmaker, schrijver), Radna Fabias (dichter), Jeroen van Kan (radiomaker, dichter) en Françoise Geelen (medeoprichter Turing Foundation).

Voorselectie

Een voorjury bestaande uit medewerkers van poëzietijdschriften Awater en De Poëziekrant selecteert de gedichten voor de tweede ronde (Top 1000) en de derde ronde (Top 100). De beste 1000 gedichten worden door de voorjuryleden voorzien van een persoonlijke beoordeling.

Voor de winnende gedichten van vorige edities, kijk op www.turinggedichtenwedstrijd.nl. De uitreiking van vorig jaar tijdens Met het Oog op Morgen is hier terug te luisteren, en hier is de volledige uitzending terug te kijken.