De Gedichtenwedstrijd

De Gedichtenwedstrijd

De Gedichtenwedstrijd is een poëziewedstrijd voor het beste Nederlandstalige gedicht van het jaar, die openstaat voor zowel professionele dichters als amateurdichters. Uniek aan deze wedstrijd is dat deelname en jurering volledig anoniem zijn. Reputaties spelen bij de beoordeling dus geen rol. Ook de prijzenpot van de wedstrijd is flink. De winnaar ontvangt maar liefst 10.000 euro, een ongekend hoog bedrag voor poëzie.
Het doel van de wedstrijd is om meer mensen in Nederland en België te inspireren en te enthousiasmeren voor poëzie.

Waarom worden de gedichten anoniem beoordeeld?
Het beoordelen van poëzie blijft een subjectieve zaak, ondanks de onafhankelijkheid en deskundigheid van onze jury. Het selectieproces is echter eerlijk en onbevooroordeeld. De gedichten worden anoniem beoordeeld, dus reputaties spelen geen rol. De gedichten worden volgens een willekeurig procedé aan de leden van de voorjury toegewezen, zodat er sprake is van een evenwichtige verdeling. Zo kunnen verschillende gedichten van één dichter nooit door hetzelfde jurylid beoordeeld worden. Ook de hoofdjury krijgt de namen van de dichters niet te zien.
De jury voor De Gedichtenwedstrijd 2020 wordt in overleg met voorzitter en Dichter des vaderlands Tsead Bruinja samengesteld.


Opvolger Turing Gedichtenwedstrijd 
De Gedichtenwedstrijd is de opvolger van de Turing Gedichtenwedstrijd die de afgelopen tien jaar jaarlijks het beste gedicht bekroonde. En met succes: sinds het begin van de wedstrijd in 2009 hebben ruim 10.000 dichters al meer dan 60.000 gedichten ingezonden. Voor De Gedichtenwedstrijd 2020 stelt de Turing Foundation het prijzengeld beschikbaar.

De Gedichtenwedstrijd is geïnspireerd op de succesvolle National Poetry Competition in Engeland, die al sinds jaar en dag duizenden poëzieliefhebbers mobiliseert. De poëziewedstrijd is daar sinds 1978 een groot succes; ieder jaar doen er weer duizenden mensen mee. De wedstrijd genereert aandacht voor poëzie en helpt bekende dichters en nieuwe dichttalenten aan een podium.

Wil je meer weten over de voordelen die de wedstrijd biedt voor beginnende én gevorderde dichters, of over hoe de wedstrijd in z'n werk gaat? Kijk hier voor meer informatie.