Hard punchlines*, bodybags* en consequente deliveries*. De rappers die op zondag 23 juli in de huiskantine stonden hebben wederom bewezen dat battle rap veel meer is dan een paar ‘yo mama jokes’. Het voornaamste doel tijdens een battle is natuurlijk dat de tegenstanders elkaar verbaal met de grond gelijk maken. De creativiteit waarmee de rappers deze premisse verwezenlijken was ongekend. Alle verschillende soorten voor-, midden-, eind-, gekruist- en noem maar op -rijm waren te horen. Alliteraties, eindeloze metaforen, het gehele abc aan stijlfiguren passeerde de revue. De rappers waren hard en technisch en het publiek genoot.
tekst: Emma Blom
foto's: PunchOutBattles
PunchOutBattles bestaat sinds 2010 en is op het moment het grootste en gerenommeerde battle rap platform van Nederland. De opzet is simpel; een battle bestaat uit drie rondes van vier minuten. Beide rappers krijgen twee minuten de tijd om taalkundig korte metten te maken met hun tegenstander. Deelnemers weten vooraf tegen wie ze het zullen opnemen en bereiden zich daar ook op voor. In het moment wordt het soms aangevuld met freestyle maar daar ligt niet de nadruk op. Rappers putten inspiratie uit onderwerpen zoals uiterlijk, achtergrond, persoonlijkheid, werk, relaties, familie, en wat iemand in andere battles heeft gezegd. Deelnemers komen uit voor een team dat wordt geleid door een rapper die zijn kunnen tijdens eerdere edities heeft bewezen. Dit zijn bijvoorbeeld de finalisten van voorgaande seizoenen, Sensei en Mennis, en de bekende rapper en woordkunstenaar Insayno. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door een jury bestaande uit bekende Nederlandse rappers met onder anderen Bas Ockeloen (klopdokter), Tim Beumers (Bolle Tim), Robertino Duker en Roy Harvey (Excellent).

Het evenement werd zondagmiddag gehouden in de Huiskantine in de Oude Haven Rotterdam. Tussen de bruisende cafés door vind je de verdonkerde ingang waar je ticket gescand wordt en een norse bewaker je tas controleert. Bij binnenkomst sta je eigenlijk in een club en het had zo ook avond kunnen zijn. Het ruikt naar zoete drank, de barman heeft het er druk mee. De opzet van het event is ingericht op het streamen van de battles. Een groot deel van PunchOutBattles speelt zich namelijk ook online af. Er is een vierkant op de grond afgetapt waar camera’s en grote heldere lampen op gericht zijn. Elke rapper heeft een microfoontje om en een uitgebreid team van technici houden alles in de gaten voor, na en tijdens de opnames. Het begin van elke battle wordt professioneel afgekondigd met een filmklapper terwijl het publiek zich gedeisd houdt. Host Excellent introduceert de battle en de deelnemers, waarna de timelady* de regels uitlegt en het startsein geeft. In totaal waren er acht battles die dag, maar de battle tussen Mitch en Jenzel Crocker spande de kroon als het hoofdevent. Daarnaast sprong de battle tussen Kenzo en Sam er op technisch vlak en publieksreactie er bovenuit. Ook Levi, de jongste deelnemer met 17 jaar, kwam met veel humor en was acht minuten lang consequent en scherp in zijn voordracht.

In mijn optiek krijgt battle rap nog altijd niet de erkenning die het verdient. PunchOutBattles heeft een platform neergezet waarin een aanwas van nieuwe rappers kan leren en zich profileren als rapper. De mix tussen beginnende en ervaren rappers vormt een basis voor wederzijdse erkenning en waardering en al dan niet verbroedering. Het gaat er hard aan toe, het is grof en persoonlijk. Tegelijkertijd is het ook een scene met ontzettend veel respect voor elkaar. Zowel onder de rappers als vanuit het publiek. Een echte battle rapper houdt ontzettend veel ballen in de lucht. Hij moet taalkundig sterk zijn, creatief, een goede dosis charisma en als geen ander een publiek kunnen bespelen. Het is een genre apart waar veelzijdig talent in schuilgaat.
*punchline = doeltreffende oneliner
*bodybag = wanneer iemand duidelijk de ronde en of battle heeft gewonnen
*delivery = voordracht
*timelady = iemand die de tijd bijhoudt