Nieuws

<< Nieuws
 • Nominaties Herman de Coninckprijs bekend

  Nominaties Herman de Coninckprijs bekend

  Gepubliceerd: 21 februari 2019

  Vandaag zijn de nominaties voor de Herman de Coninck Prijs bekend gemaakt. De genomineerden zijn:

  De camembertmethode van Frouke Arns (Arbeiderspers)
  Nachtboot van Maria Barnas (Van Oorschot)
  Zo kan het niet langer van Paul Bogaert (Polis)
  De klaverknoop van Paul Demets (De Bezige Bij)
  Habitus van Radna Fabias (Arbeiderspers)
  Onder een koperen hemel van Stefan Hertmans (De Bezige Bij)


  JURY 2019
   
  De jury bestaat uit Kristien Bonneure, Hugo Brems, Laura de Coninck, Gudrun de Geyter en Fleur Speet (juryvoorzitter). Zij beoordeelden 112 dichtbundels, waaronder 9 debuten.

  De jury beraadslaagde over de poëzie van 2018, die heel verschillende verschijningsvormen bleek te hebben; van stadsdichters die met foto’s en zakdoeken de spanwijdte van de poëzie duidelijk maakten, langs meeslepende, rauwe en hilarische crime poems of innemende grafredes voor de gestorven collega-dichters Menno Wigman en Frank Starik, tot eenvoudige, klein gehouden emoties over het huiselijke die in een dwingende ritmiek hun grootsheid tonen.

  'Wat bijna alle dichters bindt, is hun zorg over de maatschappij waarin wij nu leven. Zij stamelen erover, zij grauwen ernaar, zij uiten hun woede of leggen nuchter de hedendaagse, menselijke onmacht naast de krachtige onverschilligheid van het firmament. Ook in de zes genomineerde bundels is maatschappijkritiek nooit ver weg, maar er is meer dat de jury aan deze bundels zo benijdenswaardig vindt.'

  Op donderdag 21 maart 2019, Wereld Poëziedag 2019, worden de zes voor de Herman de Coninckprijs voor Poëzie genomineerde bundels voorgesteld door hun schrijvers, tijdens een feestelijke poëzieavond in de Arenbergschouwburg te Antwerpen. Die avond wordt de Herman de Coninckprijs voor Poëzie uitgereikt door Ester Naomi Perquin, de laureaat van 2018.

  Meer info: www.hermandeconinckprijs.eu