Nieuws

<< Nieuws
 • Radna Fabias wint Awater Poëzieprijs

  Radna Fabias wint Awater Poëzieprijs

  Gepubliceerd: 25 januari 2019

  De dichtbundel Habitus van Radna Fabias heeft de Awater Poëzieprijs 2018 gewonnen. Tweeëndertig Nederlandse en Vlaamse beroepslezers (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen.

  De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater,ter waarde van € 500,- . Dat bedrag is weliswaar bescheiden, maar de symbolische waarde van de prijs is groot: ze representeert de waardering van de gezamenlijke poëziekritiek.

  Voor de toekenning van de prijs is een keur aan beroepslezers (medewerkers van o.m. de Volkskrant, Trouw, NRC Handelsblad, De Morgen, De Standaard, deGroene Amsterdammer, Vrij Nederland, De Poëziekrant, Poëziecentrum, Meanderen Awater) gevraagd een top-3 samen te stellen van dichtbundels uit het afgelopen jaar. Aan de hand van deze lijstjes kregen de bundels punten toegekend. Na telling eindigde de bundel van Fabias met stip op nummer 1. Een aantal citaten uit de meegeleverde begeleidende juryverslagen: ‘De meest swingende bundel van 2018: rauw, geestig, zinnelijk en doordracht.’ ‘Onderzoek naar menselijke manifestaties, handelingswijzen en opvattingen. Puntgave poëzie.’ ‘Rauw én lyrisch, bezwerend, narratief en ritmisch.’

  Habitusvan Radna Fabias (uitgeverij De Arbeiderspers) werd eerder bekroond met de C. Buddingh’-prijs 2018 en genomineerd voor de Eline van Harenprijs 2018.

  Op woensdagavond 6 februari a.s., aan het eind van de Poëzieweek, zal de traditionele Awater Poëzieprijs Mok aan Radna Fabias worden uitgereikt door Awater-redacteuren Thomas Möhlmann en Vicky Francken in De Rode Hoed in Amsterdam.

  Eerdere winnaars van de Awater Poëzieprijs zijn:

  2017: Marije Langelaar – Vonkt

  2016: Eva Gerlach – Ontsnappingen

  2015: Ilja Leonard Pfeijffer – Idyllen

  2014: Alfred Schaffer − Mens Dier Ding

  2013: Mustafa Stitou − Tempel

  2012: Menno Wigman – Mijn naam is Legioen

  2011: Anne Vegter – Eiland berg gletsjer

  2010: K. Michel – Bij eb is je eiland groter

  2009: Arjen Duinker – Buurtkinderen

  2008: Tonnus Oosterhoff – Ware grootte

   
  Portretfoto: Wouter le Duc