Nieuws

<< Nieuws
 • Joost Baars wint VSB Poëzieprijs

  Joost Baars wint VSB Poëzieprijs

  Gepubliceerd: 25 januari 2018
  De VSB Poëzieprijs 2018  - dé belangrijkste prijs voor een Nederlandstalige poëziebundel - werd vanavond in Diligentia in Den Haag toegekend aan de bundel Binnenplaats van Joost Baars. Zijn bundel werd in het juryrapport een 'hallucinante mystieke bundel' genoemd.
  Het is een hallucinante, mystieke bundel,' aldus de jury. 'Het vraagt tijd om erin door te dringen maar bij elke herlezing groeien deze gedichten en trekken ze je mee in hun zoektocht naar of confrontaties met het transcendente.’ Joost Baars nam de prijs tijdens de spannende uitreikingsavond in Diligentia in Den Haag uit handen van juryvoorzitter Maaike Meijer in ontvangst. Ook de bundels van de dichters Charlotte Van den Broeck, Marije Langelaar, Tonnus Oosterhoff en Mieke van Zonneveld waren genomineerd en maakten kans op de prijs.

  Uit het juryrapport:
  De gehele jury was diep onder de indruk van ‘Binnenplaats’ van Joost Baars: ’Het is een debuut, maar van een dichter die een volstrekt eigen geluid heeft waar duidelijk al lang aan wordt gewerkt. Een ik spreekt tot een Jij, die tegelijkertijd de ander is en leegte; een meditatie over een stoel is tegelijkertijd essay en gebed; de ordening van de wereld wordt in verband gebracht met religie; er zijn poëzievertalingen waarvan elk woord met een pincet geplaatst lijkt; en de geopolitiek wordt besproken met overvliegende vogels. Deze intense en prachtige gedichten zijn niet minder dan theologische meditaties, zoektochten, of misschien wel openbaringen. Baars’ universum stoort zich niet aan de grenzen tussen populaire cultuur en filosofie. Zijn poëzie laat zien hoe religie de hele cultuur doordrenkt maar hij doorbreekt met zijn werk al die polarisaties die een geseculariseerde samenleving kenmerken waarin alles wat religieus was of is besmet is geraakt. De jury is ervan overtuigd dat dit een boek is dat over vele jaren nog gelezen gaat worden, en waarvan de gelukkige bezitters het steeds weer opnieuw uit de kast zullen pakken. Wij roepen eenstemmig Joost Baars uit tot winnaar en feliciteren hem van harte.’

  De VSB Poëzieprijs is sinds 1992 dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont jaarlijks de beste Nederlandstalige bundel met een bedrag van € 25.000,-. De prijs kende grote laureaten als Hugo Claus, Leo Vroman, Gerrit Kouwenaar, Rutger Kopland en Anneke Brassinga. Recente winnaars waren Ester Naomi Perquin, Ilja Leonard Pfeijffer en Hannah van Binsbergen. De VSB Poëzieprijs 2018 die vanavond werd uitgereikt is de laatste in de reeks. Een aanpassing in het donatiebeleid van het VSBfonds dat de prijs financieel ondersteunde, maakt dat de bekroning van een bundel poëzie niet meer past in de nieuwe koers van het fonds.