Nieuws

<< Nieuws
 • VSB Poëzieprijs krijgt opvolger

  VSB Poëzieprijs krijgt opvolger

  Gepubliceerd: 25 januari 2018
  Op 25 januari werd de laatste VSB Poëzieprijs uitgereikt aan Joost Baars. Maar dat betekent niet het einde van de grote Nederlandse poëzieprijzen. Bas Kwakman, directeur van Poetry International Rotterdam, sinds 2011 organisator van de uitreiking van de VSB Poëzieprijs, kondigde in zijn openingswoord bij de uitreiking het voortbestaan van een forse, jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige poëziebundel aan.

  De financiering hiervoor wordt de komende jaren gegarandeerd door het Elise Mathildefonds en het Van Beuningen / Peterich-fonds. De organisatie blijft in handen van Poetry International. VSBfonds, dat de VSB Poëzieprijs vele jaren lang ruimhartig heeft ondersteund, draagt bij aan een fluwelen overgang.
  'Deze Grote Poëzieprijs, en zie dat maar even als een werktitel, heeft een forse ambitie. Net als de VSB Poëzieprijs wil zij de komende jaren de kennis van en het enthousiasme voor poëzie breed bevorderen. Prioriteiten daarbij zijn trajecten binnen het middelbaar onderwijs en de presentatie van de genomineerde bundels en dichters in Nederland en Vlaanderen. De ambitie reikt echter verder. Het streven is om de prijs uit te breiden met een publiekprijs en bijzondere aandacht voor Spoken Word. In februari zijn er gesprekken met een grote partner die nu al heeft aangegeven deze ambities te delen,' aldus Bas Kwakman.

  Hoera voor de poëzie!