Nieuws

<< Nieuws
 • Marije Langelaar wint Awater Poëzieprijs

  Marije Langelaar wint Awater Poëzieprijs

  Gepubliceerd: 20 januari 2018

  De dichtbundel Vonkt van Marije Langelaar heeft de Awater Poëzieprijs 2017 gewonnen. Volgens beroepslezers (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) schreef Langelaar met Vonkt de beste Nederlandse bundel van het afgelopen jaar.


  Voor de toekenning van de prijs is een keur aan beroepslezers (medewerkers van o.m. De Standaard, NRC Handelsblad, Poëziekrant, Trouw, De Groene Amsterdammer, De Morgen en Awater) gevraagd een top-3 samen te stellen van dichtbundels uit het afgelopen jaar. Aan de hand van deze lijstjes kregen de bundels punten toegekend. Na telling eindigde Langelaars bundel met stip op nummer 1. Een aantal citaten uit de meegeleverde begeleidende juryverslagen: ‘Bruisend hallucinant’, ‘Fysiek, lyrisch, vitaal, energiek, vervreemdend, wezenlijk, opwekkend, beroezend. Dit is totale poëzie’, ‘een bundel die zich opent als een uitgestrekte hand: de dichter weet feilloos de weg door het wonderbaarlijke en twijfelachtige.’


  Eerder werk van Marije Langelaar werd bekroond met de Hugues C. Pernathprijs. Met Vonkt won zij het afgelopen jaar al de Jan Campert prijs 2017. Daarnaast is de bundel genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018.

  Op woensdagavond 31 januari a.s., aan het eind van de Poëzieweek, zal de traditionele Awater Poëzieprijs Mok aan Marije Langelaar worden uitgereikt door Awater-redacteur Thomas Möhlmann, in De Rode Hoed in Amsterdam.

   

  Eerdere winnaars van de Awater Poëzieprijs zijn:

  2016: Eva Gerlach - Ontsnappingen

  2015: Ilja Leonard Pfeijffer – Idyllen

  2014: Alfred Schaffer − Mens Dier Ding

  2013: Mustafa Stitou − Tempel

  2012: Menno Wigman – Mijn naam is Legioen

  2011: Anne Vegter – Eiland berg gletsjer

  2010: K. Michel – Bij eb is je eiland groter

  2009: Arjen Duinker – Buurtkinderen

  2008: Tonnus Oosterhoff – Ware grootte


   


  Foto Marije: Pieter Vandermeer & Tineke de Lange