Nieuws

<< Nieuws
 • Poëzieclub presenteert: uitreiking APP + nominaties Prijs de Poëzie

  Poëzieclub presenteert: uitreiking APP + nominaties Prijs de Poëzie

  Gepubliceerd: 15 januari 2020
  Op woensdagavond 5 februari vindt in Perdu ‘De Poëzieclub presenteert' plaats; een avondvullend programma op de laatste dag van de Poëzieweek waarin de Awater Poëzieprijs 2019 wordt uitgereikt en de nominaties voor de Grote Poëzieprijs én De Gedichtenwedstrijd bekend worden gemaakt. De presentatie is in handen van schrijver en programmamaker Teddy Tops.

  In het programma is onder andere aandacht voor de nieuwe editie van Awater, met een lezing over straatpoëzie van literatuurwetenschapper en poëziecriticus Kila van der Starre. Ook Awater-redacteur en bloemlezer Rob Schouten en illustrator Jan Cleijne, die het gedicht 'Intensive Care' van Menno Wigman verstripte, komen aan het woord.

  Awater Poëzieprijs 2019
  De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater, ter waarde van € 500,-. Voor de toekenning wordt een keur van ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) gevraagd een top 3 in te leveren van nieuwe Nederlandse dichtbundels die het jaar ervoor zijn uitgebracht. De prijs reflecteert de mening van het literaire veld, en is daarmee een belangrijke pijler voor wat door kenners als kwaliteit wordt gezien.

  Nominaties De Grote Poëzieprijs
  Uitgevers en dichters stuurden 118 bundels in voor De Grote Poëzieprijs 2020. Na meervoudig en bevlogen beraad maakt de jury bekend welke vijf dichtbundels worden genomineerd voor de hoogste geldprijs – 25.000 euro - voor een Nederlandstalige poëziebundel. 

  Top 1.000 De Gedichtenwedstrijd
  De jury van De Gedichtenwedstrijd ontving ruim 6.700 gedichten van amateur en professionele dichters uit het hele Nederlandse taalgebied. In Perdu wordt bekendgemaakt welke 1000 gedichten meedingen naar de hoofdprijs van  € 10.000 euro. 

  Praktische informatie: 
  Perdu: Kloveniersburgwal 86, Amsterdam
  Zaal open: 19:30 uur
  Aanvang: 20:00 uur
  Toegang: Gratis, graag reserveren via poezieclub@prijsdepoezie.nl

  Deelnemende organisaties en fondsen
  Prijs de Poëzie 2020 is een productie van de Poëzieclub en wordt mede mogelijk gemaakt door alle deelnemers, het Elise Mathilde Fonds, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, VSBfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, de Turing Foundation, Lirafonds, School der Poëzie en Poetry International.