Nieuws

<< Nieuws
 • Frans Vogel Poëzieprijs voor Dominique De Groen

  Frans Vogel Poëzieprijs voor Dominique De Groen

  Gepubliceerd: 20 oktober 2019

  Vanmiddag (20/10) wordt in Rotterdam de Frans Vogel Poëzieprijs 2019 uitgereikt aan de Vlaamse dichter Dominique De Groen.

  Dominique De Groen (1991) bracht twee dichtbundels uit: Shop Girl (2017) en Sticky Drama (2019). De jury roemt het engagement dat uit beide bundels spreekt met ‘een wereld die op drift is en waarin niets ongeschonden blijft – ook de dichter zelf niet.

  Uit het juryrapport: ʻDe Groens gedichten getuigen van een wijdse en scherpe blik op het laatkapitalistische tijdperk. Zij analyseert het onpersoonlijke alledaagse en hangt hier een protest aan op waaruit zowel humor als melancholie spreekt. Daarbij spaart zij ook zichzelf niet. In haar debuut schetste zij een keten van consumentisme, shopverslaving, textielarbeid en uitbuiting die wereldwijd is en ook de ik-figuur aantast. In haar tweede bundel gaat die depersonalisatie nog verder en staat de mens niet langer centraal in een op drift geraakte wereld. Haar poëzie is nergens gemakkelijk of vrijblijvend, stelt ongemakkelijke vragen en heeft geen tijd voor mooischrijverij. Daarmee laat De Groen een relevante stem horen in de huidige Nederlandstalige poëzie.ʼ

  De jury voor de tweede Frans Vogel Poëzieprijs bestaat uit voorzitter Manuel Kneepkens (dichter, medewerker Stadslog Rotterdam), Robbert Meijntjes (literair podium Frontaal), Silvana Sodde (schrijfdocent en directeur literair cursuscentrum The Writer’s Guide (to the Galaxy)), Pim Wiersinga (schrijver) en Erik Brus (journalist, medesamensteller van Van de straat – en of! Het beste van Frans Vogel).

  De uitreiking is onderdeel van een speciale editie van literair podium Frontaal: VREEMDE VOGELS x FRANS VOGEL POËZIEPRIJS.


  Foto: Dominique De Groen