Nieuws

<< Nieuws
 • 'Prijs de Poëzie' 2e editie Grote Poëzieprijs en Turing verder onder nieuwe naam

  'Prijs de Poëzie' 2e editie Grote Poëzieprijs en Turing verder onder nieuwe naam

  Gepubliceerd: 3 oktober 2019

  Onder de noemer 'Prijs de Poëzie' worden in maart 2020 meerdere poëzieprijzen uitgereikt, te weten: De Grote Poëzieprijs – in 2019 de opvolger van de VSB Poëzieprijs - en de prijzen van De Gedichtenwedstrijd, voorheen de Turing Gedichtenwedstrijd. Met de prijs voor de beste bundel en de prijs voor het beste ingezonden gedicht van het jaar geeft 'Prijs de Poëzie 2020' een actueel beeld van geschreven poëzie in het Nederlands taalgebied.

  'Prijs de Poëzie 2020' is een productie van de Poëzieclub en wordt mede mogelijk gemaakt door Elise Mathilde FondsMaatschappij der Nederlandse Letterkundehet Nederlands LetterenfondsLiteratuur VlaanderenVSBfondsAmsterdams Fonds voor de Kunstde Turing Foundation, School der Poëzie en Poetry International.

  'Prijs de Poëzie' wil met bestaande en nieuwe partners uitgroeien tot een platform dat even levendig en veelzijdig is als de Nederlandstalige poëzie zelf en die poëzie met kracht over het voetlicht brengen. Tussen sluiting van de indientermijnen en de uitreiking zullen er in Nederland en Vlaanderen verschillende poëziepresentaties en educatieve programma’s te zien zijn.

  DE GROTE POËZIEPRIJS
  Tweede editie De Grote Poëzieprijs. De Grote Poëzieprijs 2020 bekroont de beste Nederlandstalige poëziebundel van een jaar met een bedrag van maar liefst € 25.000. De prijs staat open voor bundels die zijn verschenen tussen 
  1 januari en 31 december 2019.  Ook poëzie uitgegeven in eigen beheer kan worden ingezonden. De inzendtermijn sluit op 20 december 2019. 
  Op 5 februari 2020  – de laatste dag van de Poëzieweek – wordt bekend gemaakt welke vijf bundels genomineerd zijn. De winnaar van De Grote Poëzieprijs wordt bekend gemaakt in maart 2020. Radna Fabias won in 2019 de eerste editie van De Grote Poëzieprijs met haar bundel Habitus.

  DE GEDICHTENWEDSTRIJD
  De prijs van € 10.000 voor het beste (amateur)gedicht, ingediend via deze website tot uiterlijk 20 december 2019. De Gedichtenwedstrijd is de nieuwe naam voor de Turing Gedichtenwedstrijd, die de afgelopen 10 jaar jaarlijks het mooiste gedicht bekroonde. De spelregels zijn niet veranderd: de wedstrijd staat open voor zowel professionele dichters als amateurdichters uit het hele Nederlandse taalgebied. Deelname en jurering zijn volledig anoniem. Ook de prijzenpot van de wedstrijd blijft ongewijzigd: de winnaar ontvangt  € 10.000, het hoogste geldbedrag ter wereld voor één gedicht. De gedichten kunnen worden ingediend via www.prijsdepoezie.nl. De inzendtermijn sluit op 20 december 2019.


  De organisatie van de wedstrijden en het prijzengeld worden volledig betaald uit de donaties van bovengenoemde fondsen en organisaties en de deelnamegelden. Daarnaast doneren de medewerkers van de Poëzieclub ook tijd om mee te helpen dit project tot een succes te maken. Ook alle juryleden verrichten hun werkzaamheden tegen een geringe onkostenvergoeding. De wedstrijden, noch de Poëzieclub hebben een winstoogmerk. Mochten er in de toekomst wel opbrengsten uit de wedstrijden zijn, dan zullen die uitsluitend ten goede komen aan de ondersteuning en promotie van Nederlandstalige poëzie.

  Meer info: www.prijsdepoëzie.nl