Nieuws

<< Nieuws
 • Radna Fabias wint Poëziedebuutprijs Aan Zee

  Radna Fabias wint Poëziedebuutprijs Aan Zee

  Gepubliceerd: 11 augustus 2019

  Radna Fabias won met haar debuutbundel Habitusde derde Poëziedebuutprijs Aan Zee, een initiatief van Poëziecentrum en deAuteurs in samenwerking met KAAP en Theater aan Zee.

  Dat nieuws werd gisteren bekend gemaakt. Tijdens de Prijsuitreiking Jong Werk van TAZ nam ze de geldprijs van €1.500 in ontvangst. Ook kreeg Fabias een schrijfresidentie bij KAAP aangeboden. Gedurende twee weken zal zij in het najaar in Oostende resideren om er te schrijven.
   
  De jury selecteerde in totaal vijf dichters omwille van hun bijzondere poëziedebuut uit 2018. Naast Fabias waren genomineerd: Gerda Blees met Dwaallichten, Moya De Feyter met Tot iemand eindelijk, Roelof ten Napel met Het Woedeboek en David Nolens met International Bakery (voorheen Cinema Royal).


  De jury over Habitus: “In een goed geval wordt de lezer een taal in getrokken, in het beste geval een wereld in gevoerd. De 35-jarige dichteres Radna Fabias is een uitzonderlijk ‘beste geval’. Het openingsgedicht van haar bundel Habitus, ‘wat ik verstopte’, start met een toepasselijk beeld: glimmende velgen, onberispelijk opgepoetst en te groot en te duur voor de auto’s waaronder ze draaien. Toepasselijk, want wat volgt, is vaart. 115 Bezwerende, royale, zintuiglijke, speelse, gedurfde bladzijden lang. Ze trekken je haar wereld binnen: die van de Nederlandse Antillen, van noodgedwongen krachtige vrouwen en van onheil dat altijd om de hoek loert.”
  Foto: Wouter le Duc