Nieuws

<< Nieuws
 • Dichter R.A. Basart overleden

  Dichter R.A. Basart overleden

  Gepubliceerd: 26 juni 2019

  Gisterenmiddag overleed in zijn woonplaats Loosdrecht de dichter R.A. (Ron) Basart. Hij werd 72 jaar.

  Op 28-jarige leeftijd ontving Basart de Fontijn-aanmoedigingsprijs voor het manuscript van zijn eerste dichtbundel,
  Oranjebal, verschenen bij De Arbeiderspers. Naast zijn werk als docent Nederlands schreef hij aan zijn tweede bundel De gezonde apotheek (De Arbeiderspers), die verscheen in 1977.

  Daarna bleef het lange tijd stil. Het zou twintig jaar duren voor zijn roman
  De laatste lach verscheen bij Querido. Het verhaal over de dolende docent Adam Beek die zich een ongepubliceerd manuscript toe-eigent en waarin talloze stemmen van (bewonderde) schrijvers klinken, werd lovend besproken: ‘Niets is wat het lijkt in Basarts roman, een vernuftig bouwsel vol dubbele bodems, literaire verwijzingen en ongegeneerd jatwerk.’ (Arnold Heumakers in NRC Handelsblad)

  Opnieuw was het lang stil. In 
  april 2010 verschenen er acht pagina’s nieuw proza in het tijdschrift Dietsche Warande & Belfort, een voorpublicatie van een roman die uiteindelijk in 2016 bij Lebowski zou verschijnen: De verzoening over een vader en een zoon die lichtjaren van elkaar verwijderd zijn geraakt.

  In datzelfde jaar werd Basart getroffen door een hersenbloeding, maar dat verhinderde hem niet om langzaam maar gestaag door te schrijven aan een nieuwe roman die Bork zou gaan heten. In 2017 verscheen Zingend naar huis, een bloemlezing van zijn eerste twee dichtbundels, aangevuld met nieuw werk. Binnenkort brengt Lebowski De laatste lach in een nieuwe editie uit, waardoor al zijn werk weer beschikbaar is.

  Het openingsgedicht uit de bundel Zingend naar huis:

  Wat brak werd vervangen
  maar liet steeds een leegte na:
  dus hou ze heel, als je ze heel
  houdt zie je later waar de
  sneeuw van vroeger is gebleven.
  portretfoto via Lebowski