Dichter des Vaderlands

Dichter des Vaderlands

In samenwerking met de NPS, Poetry International, de Koninklijke Bibliotheek en NRC Handelsblad, organiseert de Stichting Poezieclub de verkiezing van de Dichter des Vaderlands. De eerste Dichter des Vaderlands, Gerrit Komrij, werd gekozen in 2000. In 2004 werd Simon Vinkenoog tot interim Dichter des Vaderlands gekozen, Driek van Wissen volgde hem in 2005 op. In 2009 is Ramsey Nasr als Dichter des Vaderlands aangesteld, op zijn beurt opgevolgd door Anne Vegter van 2013-2017. In 2017 nam Ester Naomi Perquin het van haar over. Van 2019 tto 2021 was Tsead Bruinja aangesteld voor de periode van twee jaar. Vanaf 21 januari 2021 zal Lieke Marsman de nieuwe Dichter des Vaderlands zijn voor een periode van twee jaar.
<<Terug
 • Lieke Marsman

  Lieke Marsman

  Lieke Marsman is de nieuwe Dichter des Vaderlands. De komende twee jaar zal zij het prestigieuze ambt bekleden. Op 21 januari neemt Lieke Marsman de titel over van Tsead Bruinja. De 30-jarige Marsman is de achtste en jongste drager van de titel.

  Lieke Marsman studeerde filosofie in Amsterdam en debuteerde jong als dichter. Ze was twintig toen in 2010 Wat ik mijzelf graag voorhoud uitkwam, de debuutbundel waarmee ze een jaar later de C. Buddingh’-prijs won. Vier jaar later verscheen haar tweede bundel De eerste letter en in 2017 publiceerde ze Het tegenovergestelde van een mens, een poëtische roman over klimaatverandering. Nadat er een tumor in haar schouder was ontdekt, die operatief werd verwijderd, schreef ze in 2018 De volgende scan duurt vijf minuten, over haar ziekteproces, de zorg en de politiek van ziekte. Deze Poëzieweek (28 januari tot en met 3 februari) verschijnt haar nieuwste bundel In mijn mand, waarin opnieuw ziekte en politiek een rol spelen, maar ook maatschappelijke thema’s aan bod komen zoals klimaatverandering, polarisatie en de coronapandemie.

  Als Dichter des Vaderlands ziet ze zichzelf allereerst als pleitbezorger van de poëzie, zegt ze. Niet op de manier waarop haar voorganger Tsead Bruinja dat deed. ‘Ik bewonder zijn tomeloze energie om poëzie behalve op papier ook op het podium voor het voetlicht te brengen. Hij is daar ontzettend goed in. Ikzelf zal minder van de optredens zijn. Maar ik zie wel een andere rol om poëzie over de hele linie meer in de schijnwerpers te zetten. Bijvoorbeeld door als vertegenwoordiger van de poëzie of de literatuur het gesprek aan te gaan met beleidsmakers.’

  Foto Merlijn Doomernik