Dichter des Vaderlands

Dichter des Vaderlands

In samenwerking met de NPS, Poetry International, de Koninklijke Bibliotheek en NRC Handelsblad, organiseert de Stichting Poezieclub de verkiezing van de Dichter des Vaderlands. De eerste Dichter des Vaderlands, Gerrit Komrij, werd gekozen in 2000. In 2004 werd Simon Vinkenoog tot interim Dichter des Vaderlands gekozen, Driek van Wissen volgde hem in 2005 op. In 2009 is Ramsey Nasr als Dichter des Vaderlands aangesteld, op zijn beurt opgevolgd door Anne Vegter van 2013-2017. In 2017 nam Ester Naomi Perquin het van haar over. Van 2019 tto 2021 was Tsead Bruinja aangesteld voor de periode van twee jaar. Vanaf 21 januari 2021 zal Lieke Marsman de nieuwe Dichter des Vaderlands zijn voor een periode van twee jaar.
<<Terug
 • Ester Naomi Perquin

  Ester Naomi Perquin
  Ester Naomi Perquin (1980) debuteerde in 2007 bij Uitgeverij Van Oorschot met de dichtbundel Servetten halfstok. In 2009 volgde Namens de ander. Voor haar werk ontving ze onder meer de Anna Blamanprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de J.C. Bloemprijs. Begin 2012 verscheen haar bundel Celinspecties, over het leven achter tralies. Deze bundel werd bekroond met de VSB Poëzieprijs 2013. In 2017 verscheen Meervoudig afwezig.


  Naast gedichten schrijft ze ook essays en korte verhalen, geeft workshops en masterclasses en was drie jaar columnist voor De Groene Amsterdammer. Haar columns zijn verzameld in Binnenkort in dit theater. Ze leverde bijdragen aan onder meer De GidsTrouwDe Volkskrant en NRC. Ze co-presenteert en programmeert De Nacht van de Poëzie in Utrecht. Met grote regelmaat draagt ze haar werk voor op festivals in binnen- en buitenland. Sinds maart 2015 is Ester Naomi Perquin daarnaast de vrijdag-presentator van het VPRO programma Nooit meer slapen op Radio 1, waar ze uiteenlopende gasten interviewt over hun leven en werk.

  Op zondag 29 januari 2017 werd zij in de Rotterdamse Kunsthal verwelkomd als Dichter des Vaderlands voor de periode 2017-2019. In haar functie als Dichter des Vaderlands werkte zij samen met onder meer Politie Nederland, Stichting Pleegzorg, PO in Actie, Stichting Vliegramp MH17, Keukenhof en de ANWB.


  Foto: Lenny Oosterwijk