Dichter des Vaderlands

Dichter des Vaderlands

In samenwerking met de NPS, Poetry International, de Koninklijke Bibliotheek en NRC Handelsblad, organiseert de Stichting Poezieclub de verkiezing van de Dichter des Vaderlands. De eerste Dichter des Vaderlands, Gerrit Komrij, werd gekozen in 2000. In 2004 werd Simon Vinkenoog tot interim Dichter des Vaderlands gekozen, Driek van Wissen volgde hem in 2005 op. In 2009 is Ramsey Nasr als Dichter des Vaderlands aangesteld, op zijn beurt opgevolgd door Anne Vegter van 2013-2017. Zij lanceerde de website HALLO GEDICHT!, een leeswijzer voor de moderne Nederlandstalige poëzie. In 2017 nam Ester Naomi Perquin het van haar over. En in 2019 werd in een samengestelde vergadering van Poetry International, Stichting Poëzieclub en NRC  Tsead Bruinja aangesteld voor de periode van twee jaar.

Foto: Tessa Posthuma de Boer


Gerrit Komrij

Foto: Paul LevittonGerrit Komrij (1944-2012) was een virtuoos en kleurrijk Nederlands dichter, schrijver, vertaler, criticus, polemist en toneelschrijver, en stelde daarnaast diverse gezaghebbende poëziebloemlezingen samen. Komrij is de eerste Dichter des Vaderlands. Van 2000 tot 2004 zette hij zich op allerlei manieren in voor de Nederlandse poëzie. Onder meer richtte hij eind 2001 de Poëzieclub op, met als doel een zo breed mogelijk publiek te enthousiasmeren voor kwalitatief hoogstaande poëzie. Daarmee staat hij ook aan de bron van poëzietijdschrift Awater, dat om die missie gestalten te geven, in het leven werd geroepen.

Foto: Paul Levitton

Simon Vinkenoog

Simon Vinkenoog (1928 - 2009) was een Nederlands schrijver van proza en poëzie. In 2004 werd hij op initiatief van onder meer het weblog Rottend Staal gekozen tot Dichter des Vaderlands ad interim.

Fotograaf onbekend

Driek van Wissen

Driek van Wissen (1943 - 2010) werd geboren in de stad Groningen. Hij studeerde er Nederlands aan de Rijksuniversiteit en van 1968 tot 2005 was hij werkzaam als docent Neder­lands aan het Dr. Aletta Jacobs College te Hoogezand. Hij schreef onder meer kwatrijnen, rondelen en ollekebollekes, maar het sonnet heeft zijn bijzondere voorkeur. Zijn gedichten zijn over het algemeen vrij luchtig van toon, hij wordt dan ook meestal tot de light-verse-dichters gerekend. In 1987 werd Driek van Wissen onderscheiden met de Kees Stip Prijs voor light verse. In 2005 werd Driek van Wissen met ruime voorsprong verkozen tot Dichter des Vaderlands. In de nacht van donderdag 20 op vrijdag 21 mei 2010 overleed  hij plotseling aan de gevolgen van een hersenbloeding tijdens zijn vakantie in Istanbul.

Fotograaf onbekend

Ramsey Nasr

Ramsey Nasr - Jos UljeeRamsey Nasr (1974) is dichter/schrijver, acteur en regisseur. Hij publiceerde drie dichtbundels: 27 gedichten & Geen lied (2000), onhandig bloesemend (2004) en onze-lieve vrouwe-zeppelin (2006); een novelle getiteldKapitein Zeiksnor & De Twee Culturen (2001), Twee libretto’s (2002) en de essaybundel Van de vijand en de muzikant(2006) en een reisdagboek getiteld Homo safaricus. Hij won voor zijn werk meerdere literaire en toneelprijzen. In 2005 vervulde hij al met veel bijval de functie van stadsdichter van Antwerpen. In 2009 werd hij voor vier jaar aangesteld tot Dichter des Vaderlands, een functie die hij veelal maatschappelijk geëngageerd inzette. De weerslag daarvan is terug te lezen in Ik wou dat ik twee burgers was (dan kon ik samenleven (2010).

Foto: Jos Uljee

Anne Vegter

Anne Vegter (1958) publiceerde voorafgaand aan haar Dichter des Vaderlandsschap (2013-2017) diverse jeugdboeken en poëziebundels, waaronder Aandelen en obligaties (2002), Spamfighter (2007) en Eiland Berg Gletsjer (2011). Als Dichter des Vaderlands zette zij het maatschappelijke engagement van Ramsey Nasr voort.  

Foto: Bianca Sistermans

Ester Naomi Perquin

Ester Naomi Perquin (1980) debuteerde in 2007 bij Uitgeverij Van Oorschot met de dichtbundel Servetten halfstok. In 2009 volgde Namens de ander. Voor haar werk ontving ze onder meer de Anna Blamanprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de J.C. Bloemprijs. Begin 2012 verscheen haar bundel Celinspecties, over het leven achter tralies. Deze bundel werd bekroond met de VSB Poëzieprijs 2013. In 2017 verscheen Meervoudig afwezig.


Naast gedichten schrijft ze ook essays en korte verhalen, geeft workshops en masterclasses en was drie jaar columnist voor De Groene Amsterdammer. Haar columns zijn verzameld in Binnenkort in dit theater. Ze leverde bijdragen aan onder meer De GidsTrouwDe Volkskrant en NRC. Ze co-presenteert en programmeert De Nacht van de Poëzie in Utrecht. Met grote regelmaat draagt ze haar werk voor op festivals in binnen- en buitenland. Sinds maart 2015 is Ester Naomi Perquin daarnaast de vrijdag-presentator van het VPRO programma Nooit meer slapen op Radio 1, waar ze uiteenlopende gasten interviewt over hun leven en werk.

Op zondag 29 januari 2017 werd zij in de Rotterdamse Kunsthal verwelkomd als Dichter des Vaderlands voor de periode 2017-2019. In haar functie als Dichter des Vaderlands werkte zij samen met onder meer Politie Nederland, Stichting Pleegzorg, PO in Actie, Stichting Vliegramp MH17, Keukenhof en de ANWB.

foto: Lenny OosterwijkPoetry International Poezieclub NRC Handelsbald