Columns

Vanaf juli 2019 schrijft bijna wekeljks op deze plek een jonge, talentvolle columnist over poëzie in de breedste zin van het woord. Het huidige team van columnisten bestaat uit Daniëlle Zawadi, Malika Soudani, Quinten Langes, Willemijn Kranendonk, Rachel Rumai Diaz en Anne Bosveld. Het werk van de andere columnisten is natuurlijk ook terug te lezen.

 

<<Terug
 • Het bezweren van mijn angst

  Het bezweren van mijn angst

  Bezweringen zijn spreuken die door heksen, magiërs, geestelijken en sjamanen worden uitgesproken. Soms om geesten op te roepen, maar ook om vervloeking te voorkomen en bescherming over iemand uit te spreken. Bezweren wijst in de wereld van de magie naar het actief manipuleren van de werkelijkheid door energieën te sturen. Vaak worden bezweringen en spreuken uitgesproken tijdens georganiseerde rituelen.

  Ik ben al langer bezig met hekserij, zoals jullie een paar columns terug al konden lezen. Ik schreef toen dat bezweringen ook een soort poëzie zijn, al gebruikte ik toen het woord spells. Ik schreef toen dat poëzie kan manifesteren, omdat de juiste woorden goed tegen elkaar afgewogen worden en daarom een nieuwe, zwaardere betekenis krijgen.

  De afgelopen weken heb ik hier veel over nagedacht. Als poëzie en bezweringen voor mij hetzelfde zijn, dan betekent het dat ik door poëzie te schrijven en te lezen, de wereld actief kan veranderen. Ik stuur mijn energie via mijn woorden de wereld in, en als ik voordraag doe ik hetzelfde met mijn stem.  Dit besef heeft grote gevolgen voor mij. Als ik echt in hekserij, manifestaties en magie geloof, betekent dit dat ik mijn problemen door het schrijven en voordragen van poëzie (gedeeltelijk) kan oplossen. Ik weet dat zaken niet zwart-wit zijn, en dat het allemaal vast zo simpel niet is, maar wat als het wel kan? Kan je met je gedachten en woorden jouw werkelijkheid veranderen? Poëzie voordragen en schrijven zijn voor mij ook rituelen, en door deze rituelen juist uit te voeren, op een manier die voor mij goed is, kan ik mijn werkelijkheid dan dus sturen. Het is de moeite van het proberen waard.

  Jullie moeten weten dat ik een angstig persoon ben, en ik word vooral angstig van geluid. Ik kan moeilijk slapen als ik een buurman hoor rondlopen, of als ik ergens ver weg een televisie hoor. Al is het nog zo zacht, ik krijg hartkloppingen, begin te zweten en kan pas slapen als het doodstil is en ik weer tot rust gekomen ben. Nu klinkt het niet als een heel erge angst, maar als je op geluiden let, zijn die er altijd. Ik kon dus een paar maanden bijna niet meer slapen, omdat er altijd wel ergens geluid was. Uiteindelijk werden mijn angsten zo erg, dat ik slaappillen voorgeschreven kreeg.

  Toen ik hoorde dat de wachtlijst voor de GGZ hier in de buurt ruim drie maanden is, zocht ik bezweringen tegen angst op. Er ging er een wereld voor me open. Er zijn heel veel mensen die magische rituelen uitvoeren om hun angsten te bezweren. Aan de ene kant is het heel verdrietig dat veel mensen zo bang zijn, aan de andere kant luchtte het me op dat ik niet de enige ben die dit probeert. Ik stuitte ook op wetenschappelijke artikelen die stelden dat het gezamenlijk uitvoeren van rituelen, helpt tegen angst.

  Ik heb dit ritueel om angst en stress tegen te gaan meerdere keren uitgevoerd de afgelopen weken. Iedere keer heb ik eerst gemediteerd en kort in een dagboek geschreven over hoe ik me die dag voelde. Ik heb zwarte kaarsen gebrand en die ver weg van mijn huis begraven. En wat ik vooral heb gedaan, is het eindeloos opzeggen van deze woorden:

   

  Magical candle I call on your power,
  I ask that you banish my anxiety.
  Transform my apprehension and doubt
  into positive energy and healing power.
  Banishing oil I call on your magic,
  help me keep my anxiety at bay.
  Protect me and calm me and bring me peace.
  So Mote it Be.

   

  En geloof het of niet, ik slaap zonder pillen al weken goed. Zo zal het zijn.


  16 juni 2021