Columns

Vanaf juli 2019 t/m februari 2020 schreef iedere week een jonge columnist over poëzie in de breedste zin van het woord. Deze columnisten waren Kevin Amse, Maureen Ghazal, Siham Amghar, Hava Özbas en Willemijn Kranendonk. Vanaf december 2020 start een nieuwe groep jonge columnisten met schrijven over poëzie. Dit zijn Daniëlle Zawadi, Malika Soudani, Maxime Garcia Diaz, Maxine Palit-de Jongh en Quinten Langes. Maureen Ghazal en Willemijn Kranendonk blijven ook columns schrijven. Dus iedere week weer een nieuwe column over poëzie.

 

<<Terug
 • Samen

  Samen
  Hij weet niet wie er woont onder mijn schedel,
  maar zorgt met schaar en scheermes en tondeuse
  dat het er onherbergzaam wordt


  Maud Vanhauwaert draagt ‘Kapper’ voor van Luuk Gruwez. Ze staat samen met de 80-jarige kapper Etienne in zijn kapsalon in Oost-Vlaanderen die binnenkort zal sluiten. Eén van zijn klanten wil hem bedanken met een gedicht. ‘Hij werkte van dinsdagmorgen tot zaterdagmiddag en bleef soms tot tien, elf uur, tot iedereen gekapt was’. Op de etalageruit hangt een pamflet waarin de sluiting wordt aankondigt. Maud hangt het gedicht ‘Kapper’ daarnaast.

  In de korte videoreeks ‘Dichter met Maud’ rijdt Maud Vanhauwaert tijdens de poëzieweek met haar ‘poëzie-koffer-bibliotheek’ langs kapper Etienne, een school, een gezin, een nieuwe pleegmoeder en twee vriendinnen. In de kofferbak van haar auto staat een houten krat vol dichtbundels waaruit ze telkens een gedicht kiest om voor te dragen. Boven de krat hangt een slinger: ‘Samen dichten’.

  In een tijd waarin we teruggetrokken in onze huizen leven en maar een kleine groep mensen zien, was het thema van de poëzieweek dit jaar ‘Samen’: ‘Samen-leven, samen-hangen, samen-zijn, samen-voegen, samen-stellen, samen-zitten, samen-werken, samen-lezen en samen-schrijven.’ Poëzie voor het opnieuw nader tot elkaar komen.

  Tijdens de eerste lockdown ontving ik van vrienden, familieleden en kennissen mails voor verschillende gedichten-kettingen: uitwisselingen van gedichten waarbij je gedichten zendt en op je beurt gedichten ontvangt. In een stille woonkamer las ik meerdere gedichten-stromen. In enveloppen van brieven die ik naar familie en vrienden stuur, stop ik dichtregels. Wanneer ik op mijn beurt gedichten ontvang lijken de gedichten met elkaar te communiceren.

  Poëzie bloeit. Ook tijdens de pandemie of juíst tijdens de pandemie. Er kwam het afgelopen jaar veel moois uit voort: dichter aan de lijn, de dichtbundel van de klimaatdichters, de Lockdown bundel van Poetry International, de videoreeks ‘Dichter met Maud’, en ook over de landsgrenzen waar dichter Amanda Gorman tijdens de inauguratie van Biden haar poëzie voordroeg.

  Poëzie slaat via een telefoongesprek een arm om een ander. Poëzie biedt een luisterend oor via de post. Poëzie zegt wat niet uitgesproken wordt. Poëzie brengt een gesprek op gang tussen onbekenden. Poëzie laat stilte achter in de lucht.

  In een wereld die steeds meer lijkt te verharden, waarin de ander langzaam uit het zicht verdwijnt en de straten leeg zijn, waarin gesprekken haast onmogelijk lijken, kan poëzie klinken en verbinden. Het is bijzonder om via dichtregels tot een ander te komen. Om ideeën, gedachten en gevoelens uit te wisselen en even uit de eigen wereld te stappen. ‘De lente en herfst zijn niet twee verschillende/ politieke partijen, maar één’, schrijft Rodaan Al Galidi in het poëziegeschenk Samen al t’hope, dat hij samen met Maud Vanhauwaert schreef. In het laatste gedicht van de bundel eindigt Maud: ‘Amai, kijk wat elkaar nooit/ vond gonst, humt samen/ In een zwijgende mond’.

  Op de laatste dag van de poëzieweek draag ik gedichten voor bij ‘Ontmoet dichters online’. Ik sta in een leeg bibliotheektheater in Rotterdam. De woorden galmen. Ze worden niet opgevangen door een publiek maar weerkaatsen tegen lege muren. Ik denk aan alle mensen die in hun woonkamers achter schermen zitten en zie het citaat van Erasmus voor me dat in het Centraal Station van Rotterdam hangt: ‘Ruimte scheidt de lichamen, niet de geesten.’


  17 februari 2021