Columns

Vanaf juli 2019 t/m februari 2020 schreef iedere week een jonge columnist over poëzie in de breedste zin van het woord. Deze columnisten waren Kevin Amse, Maureen Ghazal, Siham Amghar, Hava Özbas en Willemijn Kranendonk. Vanaf december 2020 start een nieuwe groep jonge columnisten met schrijven over poëzie. Dit zijn Daniëlle Zawadi, Malika Soudani, Maxime Garcia Diaz, Maxine Palit-de Jongh en Quinten Langes. Maureen Ghazal en Willemijn Kranendonk blijven ook columns schrijven. Dus iedere week weer een nieuwe column over poëzie.

 

<<Terug
 • Een mis voor het universum

  Een mis voor het universum

  Aalten, een plaats in De Achterhoek, wordt ook wel het ‘Jeruzalem van Nederland genoemd’ omdat er zoveel verschillende kerken staan. Ik heb ongeveer een jaar in Aalten gewoond en ben in november verhuisd. Naast mij woonde een gezin met drie jonge kinderen. Sinds de eerste lockdown en het sluiten van de kerken en gebedshuizen, hoorde ik iedere zondagochtend rond elf uur kerkmuziek aanzwellen. Vooral in de zomer, toen de deuren allemaal tegen elkaar openstonden, hoorde ik een hoge stem onze tuin en woonkamer binnen zweven. Eerst schonk ik er niet veel aandacht aan, maar later ging ik op een stoel buiten zitten luisteren.  Ik ben niet gelovig opgevoed, maar ik geloof wel in een hogere intelligentie. Ik denk niet dat er een man op een wolk zit die ons allemaal bekijkt en beoordeelt, maar ik kan me wel voorstellen dat er méér is. Zo ben ik zelf bezig met tarot, astrologie, hekserij en meditatie. Ik ben altijd jaloers geweest op mensen die in God geloven en naar de kerk gaan. Ik weet dat ik zelf ook naar de kerk kan gaan en daar kan doen alsof ik gelovig ben, maar dat is niet hetzelfde. 

  Waar ik jaloers op ben, is het blinde vertrouwen dat zij hebben in God en de gemeenschap van taal die ze daardoor om hun heen hebben. Zij hebben een taal om over hun veronderstellingen te praten, een taal om te bestuderen met hun vrienden, een heilig boek om altijd bij zich te dragen. 

  Vorig jaar is de bundel Broze aarde van Antjie Krog in het Nederlands uitgekomen. In deze bundel schrijft Krog een hoogmis voor het universum, een ode aan onze breekbare aarde. In deze mis schrijft ze in de taal van het evangelie. Ze schrijft:

  GLORIA IN EXCELSIS SOLI: Ere aan de Zon in de hoge
  ET IN TERRA VITA QUAE AERI PLACET: en leven op aarde dat de atmosfeer behaagt.
  LAUDAMUS TE, SOL: Wij loven U, Zon.
  ADORAMUS TE, AQUA: Wij aanbidden U, Water,
  AMAMUS TE, TERRA: Wij beminnen U, Aarde.
  GLORIFICAMUS TE, OXYGENIUM, Wij verheerlijken U, Zuurstof.


  Krog maakt in dit gedicht gebruik van de katholieke Gloria, het tweede gezang van het ordinarium in het rituaal in de Heilige Mis. Ze wendt zich alleen niet tot God, maar tot de aspecten van onze aarde die onze planeet leefbaar maken en houden. Zoals het water, de zon en zuurstof. Het zal dan ook geen toeval zijn dat ‘Zon’ en ‘Water’ lijken op ‘Zoon’ en ‘Vader.’ In het origineel gaan de eerste twee zinnen:
   

  GLORIA IN EXCELSIS DEO: Eer aan God in den hoge
  ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS: En vrede op aarde aan de mensen van goede wil

   
  Door deze mis, die ik ken van het koor op mijn basisschool, om te buigen tot poëzie, gebruikt ze bekende taal om nieuw licht te werpen op het geloof in een God. Ze stelt de aarde gelijk aan een God, wat ik logisch vind. Want, zonder aarde geen geloof, en zonder geloof geen God. We hebben onze broze aarde nodig om ons geloof voort te zetten en alleen onze planeet maakt dit mogelijk. De enige die ik wil eren, is onze aardbol. Dit is iets wat we al lang niet meer doen, heb ik het gevoel. We nemen voor lief wat we hebben, exploiteren grondstoffen en begraven honderden kilo’s kernafval.

  Ik verlang nu hevig naar de zonovergoten tuin, de stem van de zangeres die mijn hoofd binnenwandelt vanuit het huis van onze buren, en zingt over God, over hoeveel Hij van mij houdt. Ik zal Hem voor me zien als onze broze planeet, als Moeder Aarde, en meezingen en bidden. Voor een leefbaar, duurzaam en groen huis.


  20 januari 2021