Columns

Vanaf juli 2019 schrijft bijna wekeljks op deze plek een jonge, talentvolle columnist over poëzie in de breedste zin van het woord. Het huidige team van columnisten bestaat uit Daniëlle Zawadi, Malika Soudani, Quinten Langes, Willemijn Kranendonk, Rachel Rumai Diaz en Anne Bosveld. Het werk van de andere columnisten is natuurlijk ook terug te lezen.

 

<<Terug
 • Binnenhuisacrobaten

  Binnenhuisacrobaten

  Dat door de Coronacrisis veel kunstuitvoeringen zijn stilgelegd lijkt een bijzaak. De media-aandacht gaat natuurlijk in de eerste plaats uit naar de slachtoffers en de bestrijding van het virus. Maar vanuit ons isolement zoeken we vanzelfsprekend naar duiding en herkenning. We vragen ons af wat er aan de hand is; wat gebeurt er allemaal om mij heen? Kunst en literatuur kunnen hier houvast bieden.

  Zo is er is in de media opmerkelijk veel belangstelling voor quarantaineromans. De klassieker De Pest van Albert Camus staat in bestseller top 60. Kennelijk zegt de roman ons iets over de situatie waarin wij nu verkeren. En deze week hoorde ik tot mijn genoegen Micha Wertheim in alle vroegte op NPO 4 het gedicht Vormen van gekte van Judith Herzberg voordragen, een fragment:   

  balanceren
  is een vorm van gekte
  zwalken ook
   
  voor de oude dag
  bewaren
  is een vorm van gekte
  sparen ook
   
  wonderdokters frequenteren
  is een vorm van gekte
  frequenteren so wie so
   
  eigen keuze
  is een vorm van gekte
  zelf bedenken ook
   
  wennen is
  een vorm van slijten

   

  Het gedicht kwam direct bij mij binnen. Het sloot aan op mijn beleving. En ik besefte de bredere zin van poëzie in deze tijd. De redactie van De Ochtend van 4 dacht er ook zo over. Spontaan is er nu dagelijks aandacht voor poëzie in het programma.

  Er is meer; opeens lijkt er overal om mij heen poëzie te zijn. De afgelopen weken werd ik wel tien keer uitgenodigd om deel te nemen aan een soort poëzie kettingbrief. Het idee is dat je elkaar steunt door troostrijke poëzie rond te sturen.

  Mensen hebben de neiging overal betekenis aan te geven. Zien wij op een muurtje twee rondjes en een streep eronder dan herkennen wij dit als een gezicht. Wolken kunnen in onze verbeelding de meest fantastische menselijke vormen aannemen. Zij werken op ons in als een rorschachtest.

  Ik weet niet of dit onderzocht is door psychologen, maar in stresssituaties lijkt het erop dat mensen geneigd zijn meer betekenis in dingen te leggen. Er is behoefte aan contact, instemming, herkenning. Kunst - en poëzie in het bijzonder – voedt deze behoeftes. Juist poëzie! Een exacte kopie van een mensengezicht op een muur prikkelt de verbeelding niet. Het abstracte, het niet ingevulde wekt onze aandacht. We leggen er iets van onszelf in. En we zoeken naar verbinding met wat er om ons heen gebeurt, met name in deze tijd.

  De krant stond vol met hamsterverhalen toen ik in de bundel aan het licht van Meity Völke de volgende regels las.

   

  als een uitgeputte prooi dus zit ik hier. Gekooid.
  We zitten allemaal. Soms breekt de hel los
  om een blikje bonen, vechten om een deken
  zonder gat en turf uw velletjes toiletpapier

   

  Ik was met stomheid geslagen. Is de dichter een ziener? Of leg ik teveel betekenis in deze woorden? Het overkwam mij diezelfde week meerdere malen, zoals bij het lezen van een gedicht van Hester Knibbe. Zij schrijft over moeders met tassen vol: “veel met hinderlijk niets en er ligt te weinig / fortuin in de schappen voor iedere nieuweling”.

  Het doet er niet altijd toe met welke intentie een dichter woorden op papier zet. Betekenis geven doet de lezer. Een gedicht is een wolk, het mag een rorschachtest zijn. Wij lezen erin wat we willen lezen en lezen graag woorden die betekenis geven en waar wij steun aan ontlenen. Een laatste voorbeeld waar wij als binnenhuisacrobaten in gedwongen isolement ons in kunnen herkennen komt uit de bundel Liefde in tijden van brand van Mark Boog.

   

  Wij, snaarinstrumenten,
  bespeeld door wellustig de wind
  en diezelfde wind die het koper blaast.
  De ondenkbare schoonheid
  van alles. Jij balanceert zelfzeker
  op de noten, stapstenen in het
  luchtledige. Ik volgde, vanzelf.
  Wij, binnenhuisacrobaten, boven
  het ijle vangnet van de muziek.

   

  27 maart 2020

  Afbeelding: Costică Acsinte Archive