Clubkeuze

Elke editie kiest een panel van poëziekenners de meest interessante bundel van het seizoen. Awater-abonnees krijgen deze Clubkeuzebundel automatisch thuisgestuurd. Hieronder vindt u een overzicht.
 • 2015-2

  2015-2

  Ugly, maar vitaal

  Erik Bindervoet schrijft vaak met opzet lelijk, of zoals hij het zelf nog lelijker zegt: ugly. Daarmee schept hij een grote poëtische ruimte, ongeveer zoals graffiti-kunstenaars ook alles mogen spuiten, van een lelijke tag tot een meesterwerk onder een brug.

  In zijn nieuwe bundel Het vuil van de schoonheid gaat een gedicht net zo makkelijk over een stripfiguur (Heinz) als over Perec of Tjitske Jansen. Het kan lief of vernietigend zijn. Vuil of mooi.

  Dat zal niemand verbazen die het werk van Bindervoet kent, want hij is een dichter van uitersten. Hij vertaalt samen met zijn goede vriend Robbert-Jan Henkes net zo lief James Joyce en Shakespeare als de Beatles en Bob Dylan – en allemaal zoals ze zelf willen, zonder zich iets van de buitenwacht aan te trekken.

  We hebben er een zwak voor, voor deze aanstekelijke manier van speelruimte creëren, al snappen we dat het wel eens te melig kan zijn. Alsof je van een afstandje naar iemand kijkt die de slappe lach heeft. ‘Je moet er bij geweest zijn’ – en dat is de lezer niet altijd.

  Melig is bijvoorbeeld de lijst met onderwerpen “waar nog niet zoveel of betrekkelijk weinig gedichten over zijn gemaakt”: het wassen, reinigen en schoonhouden van de eikel, de naam van Willem Holleeder vergeten, een elliptische kat, een epileptische kat en zelfverwerkelijking met maaltijdsoep, om er maar een paar te noemen. Maar Bindervoet zet ook ‘gevoelens’ en ‘natuur’ in het rijtje: grote woorden waar toch nog te weinig over gezegd is. Woorden die we niet zomaar hun gang moeten laten gaan.

  Schuldgevoel is kennelijk ook zo’n onderwerp. Daar schrijft hij over in zinnen die je met een beetje geluk, of pech, nooit meer vergeet.


  Er lag een naaktslak
  Zo groot als een dolfijn
  In de achterkamer.
  Die kon ik onmogelijk
  door de wc spoelen.

   

  Het heeft soms ook iets agressiefs, alsof hij zegt: dit is mijn poëzie, nou en, had je wat? Ik tuig de kerstboom op/ Met bokshandschoenen, schrijft hij misschien wel programmatisch. Eén ding staat wat ons betreft buiten kijf: Bindervoet heeft een van de meest opvallende en vitale bundels geschreven van het jaar geschreven.

  Bas Belleman en Ester Naomi Perquin