Clubkeuze

Elke editie kiest een panel van poëziekenners de meest interessante bundel van het seizoen. Awater-abonnees krijgen deze Clubkeuzebundel automatisch thuisgestuurd. Hieronder vindt u een overzicht.
 • 2005-2

  2005-2
  Daniel Dee laat Vierendeel fris van de lever beginnen:

  ‘Mike woonde met zijn ouders boven de patatzaak
  hij had ambities wilde maffiabaas worden
  met een eigen drugskartel ik mocht zijn rechterhand zijn
  maar droomde stiekem van de wangen van Sandra’


  Hiermee is de toon gezet voor een bundel vitale, ongegeneerde po zie, waarin je stuit op ‘hysterisch gekwaak over verkikkerd zijn’, vleugen Rotterdam, ‘vals janken op dit ondermaanse/ over alles wat ik mezelf heb aangedaan’ en ‘andere dingen waar de honden geen brood van lusten’. 

  Dat laatste is zeker niet overdreven. Autobiografisch aandoende jeugdherinneringen schetsen de ik-figuur als een hinderlijke lefgozer, niet te beroerdom ‘de vlag koffie is klaar’ van de dorpssnackbar te pikken en 's nachts plantenbakken omver te smijten. Een boekhandel mag hij niet in, omdat hij er nooit iets koopt. Blijkbaar heeft dat hem niet van lezen afgehouden. In zijn verantwoording bedankt Dee tenminste een bont gezelschap figuren voor de inspiratie die ze hem hebben gegeven. Daaronder zijn muzikanten, maar ook heel uiteenlopende dichters als Van Bastelaere, Brecht, Charms, Deelder, Van lependaal en Krol. Met sommigen heeft hij de wat rauwe, directe toon gemeen. Zijn gedichten zijn kleurrijk, ze hebben vaart, getuigen van zelfspot en een weerbare melancholie. Meestal staan ze niet ver af van de spreektaal - ‘toen kwam jij langs met een grote pantervelletjeshandtas’ - maar ook momenten van lyrische opwinding zijn niet zeldzaam: ‘tot aan haar zoet taboetje het sleutelgat in haar bolle buikje peeping hole dronkenmakende roemer’.

  Vierendeel is geschreven door een hoogst eigengereide dichter, die binnen één gedicht uit de voeten kan met een nieuwe matras, six-pack halve liters brouwmeester en Mozarts requiem. Hij is iemand voor wie ‘de ruimte van het volledig leven’ een vanzelfsprekendheid is. Zijn aanstekelijke po zie weet het clich  te doorbreken dat het triviale onverenigbaar zou zijn met het belangrijke.

  Jong speeltje

  liefste niet alles was even fijn
  maar het meeste onvergetelijk
  dat dient gezegd
  en misschien begrepen
  door een volgende generatie
  smurfensnot schminkstiften dobbelsteentjes autootjes
  ballonnen in de kleuren van de regenboog kwartetkaarten
  een dansende dora snoep dartpijltjes een tennisracket
  de mens-erger-je-niet pionnen bob de bouwer lego monopoly
  geld barbies knikkers krijtjes stuiterballen en legpuzzelstukjes
  ik stond versteld van wat er allemaal in paste
  wanneer je goed en wel voor pampus lag

  waarom heb je geen lichte vorm van avondalzheimer

  meestal was mijn plan om voor het slapen
  nog een sigaret en een glas te nuttigen
  dat werden vrijwel altijd tig sigaretten en een liter wijn

  ik stelde me op zulke ogenblikken van contemplatie
  belangrijke levensvragen en dacht ontelbare malen euh  Judith Herzberg en Ed Leeflang