Clubkeuze

Elke editie kiest een panel van poëziekenners de meest interessante bundel van het seizoen. Awater-abonnees krijgen deze Clubkeuzebundel automatisch thuisgestuurd. Hieronder vindt u een overzicht.
 • 2016-1

  2016-1
  De beste gedichten van 2015

  Opnieuw meer dan 10.000 inzendingen voor de 7e editie van de Turing Gedichtenwedstrijd. De Turing Gedichtenwedstrijd werd dit jaar voor de zevende keer georganiseerd door de Turing Foundation in samenwerking met de Poezieclub. Op 15 november, de sluitingsdag, stond de teller op maar liefst 10.243 gedichten, ingezonden door 3.225 deelnemers uit zowel Nederland als Vlaanderen. Uit deze enorme stapel gedichten is inmiddels een Top 100 van beste gedichten geselecteerd. Op 3 februari a.s. zullen
  alle Top 100-dichters bijeenkomen in de Stadsschouwburg Amsterdam, waar de winnaars bekend worden gemaakt. De vele gedichten worden ook dit jaar weer beoordeeld door een gerenommeerde jury, die volledig werkt op basis van anonimiteit. Voorzitter van de jury is Dichter des Vaderlands Anne Vegter. De jury wordt verder versterkt door romanschrijver Maartje Wortel, dichter en performer Stijn Vranken, medewerker van Met Het Oog Op Morgen John Jansen van Galen en medeoprichter van de Turing Foundation Françoise Geelen. 
  Dit jaar zijn de geldprijzen verhoogd. Naast de hoofdprijs van € 10.000 maken de Top 100-dichters op 3 februari ook kans op een tweede prijs van € 5.000 (voorheen € 1.500) en een derde prijs van € 2.000 (voorheen € 1.000). Daarnaast wordt een selectie uit de Top 100 voorgedragen in het NOS-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. De duizend beste inzendingen kunnen rekenen op een persoonlijke beoordeling van de jury en de Top 100 wordt vereeuwigd in een speciale bloemlezing, uitgebracht door Uitgeverij Van
  Gennep. Deze bundel is de Poëzieclubkeuze. Vluchtelingen in Heumensoord, de breekbaarheid van familierelaties, verzuchtingen uit het verzorgingstehuis: het is een breed scala aan stijlen en onderwerpen dat in de zevende editie van de Turing Gedichtenwedstrijd Een toon die in de stilte zoemt aan bod komt. Tezamen vormen de gedichten een pols aan de tijd: een must read voor wie wil weten wat er speelt.