Clubkeuze

Elke editie kiest een panel van poëziekenners de meest interessante bundel van het seizoen. Awater-abonnees krijgen deze Clubkeuzebundel automatisch thuisgestuurd. Hieronder vindt u een overzicht.
 • 2010-1

  2010-1

  Eén van de bundels die u dit jaar moet lezen is zonder twijfel Bij eb is je eiland groter, de vijfde bundel van K. Michel. De poëzie van Michel heeft zich in twee decennia ontwikkeld van vitalistische fermheid tot terloops gebrachte observaties. Michel heeft een ragfijn oog voor het absurdistische en voor de kronkels in het bestaan. Hij is geen man voor een semantisch potje armworstelen met taal en betekenis. Hij observeert, hij constateert. Hij kan dingen ‘tevoorschijn kijken’ – in een van de gedichten moedigt een zuster met die woorden ‘kindse mensen’ aan te benoemen wat ze zien.

  Deze bundel gaat op een aansprekende en geestige manier over tijd, ruimte en beweging. Zo is er een een geestig en ontroerend gedicht over gras dat wil verhuizen. Ze willen geen ‘slaven’ meer zijn, weg van die ‘schijtpissende’ koeien. Ze zijn vervuld van begeerte. Het gras spreekt Fries: ‘Begearte hat ús beroerd’. Het is Fries gras dat de Internationale kent – uit dat lied komt deze regel. En waar moet de reis naar toe? Wij dromen van Mongolië, is het antwoord.

  Bij eb is je eiland groter loopt over van gedachten en aantekeningen over evolutie, verhuizen en dromen, ook als ze gaan over dolfijnen, Marx, een pianorecital of staartveren. In zijn kronkelende logica is het gedrag van de Batavieren rechtstreeks van invloed op het toekomstig succes van een aquapretpark. Deze schitterende poëziebundel onderstreept dat K. Michel één van de belangrijkste dichters in Nederland is, met een geheel eigen stem en een karakteristieke kijk op wat ons omringt. 


  Ron Rijghard