Clubkeuze

Elke editie kiest een panel van poëziekenners de meest interessante bundel van het seizoen. Awater-abonnees krijgen deze Clubkeuzebundel automatisch thuisgestuurd. Hieronder vindt u een overzicht.
 • 2017-1

  2017-1

  Het summum op poëziegebied

  De bundel De 100 beste gedichten voor de VSB Poëzieprijs is dit jaar samengesteld door Francine Houben, architect, oprichter van het architectenbureau Mecanoo en vigerend juryvoorzitter van de VSB Poëzieprijs 2017: dé prijs voor Nederlandstalige poëzie. De VSB Poëzieprijs bekroont de beste dichtbundel van het afgelopen jaar. ‘De Nederlandstalige poëzie heeft in 2016 meer gedaanten dan ooit. Ze is vertrouwd en tegelijk ook bevreemdend,’ aldus het juryrapport.

  Dit jaar zijn er weer meer bundels ingezonden dan het jaar ervoor; poëzie blijkt springlevend en alomtegenwoordig. Zoals Francine Houben in haar voorwoord schrijft: ‘Ik ben een Rotterdammer. De dichtregels zijn overal in de stad en horen bij het straatbeeld. Ze trekken de aandacht, en de Rotterdammers waarderen ze. De kracht zit ’m in het onverwachte, de poëzie pakt je te midden van je dagelijkse bezigheden en gedachten.’

  Naast poëzie van de genomineerden – Hannah van Binsbergen, Rodaan Al Galidi, Ruth Lasters, Delphine Lecompte en Nachoem M. Wijnberg – zijn in deze bundel gedichten opgenomen van onder anderen Remco Campert, Anna Enquist, Eva Gerlach, Frank Keizer en Maartje Smits

  ‘Ik benijd de poëzielezers die vanaf het begin ieder jaar de bundel hebben aangeschaft. Een beter overzicht van ruim twintig jaar Nederlandstalige poëzie kun je niet in de kast hebben staan,’ aldus Meander Magazine. Waarvan akte.