Awater Poëzieprijs

De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater, ter waarde van € 500,-. Voor de toekenning wordt een keur van ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) gevraagd een top 3 in te leveren van nieuwe Nederlandse dichtbundels die het jaar ervoor zijn uitgebracht. De prijs reflecteert de mening van het literaire veld, en is daarmee een belangrijke graadmeter voor wat door kenners als kwaliteit wordt aangezien.
 • 2009

  2009
  Winnaar: Arjen Duinker, Buurtkinderen (Querido, 2008)

  Een aantal citaten uit de meegeleverde begeleidende juryverslagen:

  Onno Blom:
  Vrolijk stemmende, dwarse en volstrekt authentieke gedichten van een vrije geest. ‘Pik brood op een stok en ga een dag zwerven.’

  Tsead Bruinja:
  Vanwege zijn gebrek aan valse bescheidenheid en vanwege de alles omhelzende Walt Whitman-achtige positieve kracht van zijn gedichten.

  Rutger H. Cornets de Groot:
  Een bundel van meer dan 200 pagina's die aandoet als een verzameld werk en een staalkaart van vormen. Is dichten erg moeilijk? Welnee. Je moet gewoon sterke regels schrijven, goede woorden kiezen. Maar niemand kan het zo goed als onze grootste dichter.

  Hanz Mirck:
  Zijn spel met motieven en herhalingen is mooie, droevig stemmende, prachtige muziek. Als buurtkinderen spelen de gedichten om elkaar heen; schijnbaar nutteloos, weg van de werkelijkheid maar hun ernstig spel is een subtiel commentaar op onze werkelijkheid.

  Janita Monna:
  Gedichten die in volle vaart van de ene verbazing in de volgende verwondering tuimelen. Bundel om vrolijk van te worden.

  Ron Rijghard:
  Overweldigende bundel boordevol zinvolle en zinledige zinnen van Duinker, die verhalen vertellen, beweringen doen en je laten nadenken over hoe taal weet te doen wat het doet. Je verbazen bijvoorbeeld.