Awater Poëzieprijs

De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater, ter waarde van € 500,-. Voor de toekenning wordt een keur van ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) gevraagd een top 3 in te leveren van nieuwe Nederlandse dichtbundels die het jaar ervoor zijn uitgebracht. De prijs reflecteert de mening van het literaire veld, en is daarmee een belangrijke graadmeter voor wat door kenners als kwaliteit wordt aangezien.
 • 2010

  2010
  Winnaar: K. Michel, Bij eb is je eiland groter (Augustus, 2009)

  Een aantal citaten uit de meegeleverde begeleidende juryverslagen:

  Rutger H. Cornets de Groot:
  Zelden een dichter gelezen met zo weinig egards voor de regels van de poëzie, maar juist die ontspannen vorm – die ontstaat bij eb – maakt zijn eiland, en het mijne, groter.

  Thomas Möhlmann:
  Briljant van titel tot laatste regel; citaat van ergens ertussenin: ‘eilanden wandelen/ vogels trekken, bossen rukken op/ aardplaten verschuiven, ijsbergen drijven/ zielen verhuizen, vinken muteren en/ paperclips migreren van bureau naar bureau’, de dichter en zijn poes zien het allemaal aan. 

  Janita Monna:
  Bijzonder aanstekelijke en tegelijk nuchtere bundel die alles op scherp zet. Met ook de meest hilarische vergelijking van 2010: ‘zit de een “jaja” aan de ander vast als een broodkorst aan kaasdraadfondue’.