Awater Poëzieprijs

De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater, ter waarde van € 500,-. Voor de toekenning wordt een keur van ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) gevraagd een top 3 in te leveren van nieuwe Nederlandse dichtbundels die het jaar ervoor zijn uitgebracht. De prijs reflecteert de mening van het literaire veld, en is daarmee een belangrijke graadmeter voor wat door kenners als kwaliteit wordt aangezien.
 • 2011

  2011

  Winnaar: Anne Vegter, Eiland berg gletsjer (Querido, 2010)

  De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater ter waarde van €500,- . Voor de toekenning van de prijs is een keur aan ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -wetenschappers en -bloemlezers) gevraagd een top 3 in te leveren van dichtbundels uit het afgelopen jaar. Aan de hand van deze top 3 kregen de bundels punten toegekend. Naast de bundel van Anne Vegter werden ook de bundels Leegte lacht van Tonnus Oosterhoff en Lekker dood in eigen land van Frank Koenegracht zeer gewaardeerd.

  Uit Nederland en Vlaanderen werkten dit jaar mee aan de Awater Poëzieprijs: Arie van den Berg (NRC Handelsblad), Onno Blom (Awater), Kiki Coumans (Awater), Jozef Deleu (bloemlezer), Daniel Dee (Kink FM, bloemlezer), Paul Demets (Awater, De Morgen), Yra van Dijk (Awater, NRC Handelsbladliteratuurwetenschapper UvA), Remco Ekkers (Leeuwarder Courant, Poëziekrant), Edwin Fagel (Awater, de Recensent), Piet Gerbrandy (Awater, De Groene Amsterdammer), Laurens Ham (Awater), Jasper Henderson (Awater, Poëziekrant), Jos Joosten (DWB, literatuurwetenschapper RUN), Joop Leibbrand (Meander), Hanz Mirck (Awater, De Contrabas), Thomas Möhlmann (Awater), Marja Pruis (Awater, De Groene Amsterdammer), Ron Rijghard (NRC Handelsblad), Victor Schiferli (Het Parool), Merijn Schipper (8weekly), Rob Schouten (Awater, Trouw), Bart van der Straeten (Knack, Ons Erfdeel, cobra.net), Carl De Strijcker (Ons Erfdeel, De Reactor), Willem Thies (De Contrabas) en Bouke Vlierhuis (Meander, Vrij Nederland).

  Enkele citaten uit de oordelen over Eiland berg gletsjer:

  •    “Anne Vegters Eiland berg gletsjer is een avontuurlijke, verrassende bundel, geestig en grimmig, poëzie die letterlijk dicht op de huid zit en met lef is geschreven.”

  •    “Anne Vegter maakt in Eiland berg gletsjer erotiek menselijk, door er de beschamende, broze, geile en vuile kanten van te laten zien, ook in haar tekeningen.”

  •    “Het lezen van Anne Vegters Eiland berg gletsjer is een heftige ervaring.”

  •    “De poëzie van Anne Vegter (Eiland berg gletsjer) is hartverscheurend en absurd.”