Awater Poëzieprijs

De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater, ter waarde van € 500,-. Voor de toekenning wordt een keur van ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) gevraagd een top 3 in te leveren van nieuwe Nederlandse dichtbundels die het jaar ervoor zijn uitgebracht. De prijs reflecteert de mening van het literaire veld, en is daarmee een belangrijke graadmeter voor wat door kenners als kwaliteit wordt aangezien.
 • 2022

  2022

  Mustafa Stitou wint met Waar is het lam? de Awater Poëzieprijs 2022.

  Voor de vijftiende keer reikt Awater de jaarlijkse Awater Poëzie prijs uit, ter waarde van € 500,-. Voor de toekenning daarvan werken we met een groot jurypanel, dat naast onze medewerkers bestaat uit een keur aan andere beroepslezers (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers). Zij werden allen gevraagd om hun top-3 van nieuw verschenen Nederlandstalige dichtbundels uit het afgelopen jaar.

  Mustafa Stitou is de eerste dichter die de Awater Poëzieprijs voor de tweede keer krijgt toegekend. In 2013 werd zijn bundel Tempel al bekroond.

  Een aantal citaten uit de juryverslagen:

  ‘Indrukwekkende bundel over het gewelddadige van religie.’

  ‘Stitou beziet het mystieke zowel met eerbied als een zekere omzichtigheid en scepsis. In zijn poëzie tracht hij het banale met het sacrale te verenigen, het heilige met het profane. In deze bundel toont hij zich een meester der bezwering, hij maakt de lezer deelgenoot van een in taal uitgevoerd ritueel.’


  Lees hier de recensie van Waar is het lam? van Willem Thies, zoals deze verscheen in de zomereditie 2022 van Awater.