Awater Poëzieprijs

De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater, ter waarde van € 500,-. Voor de toekenning wordt een keur van ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) gevraagd een top 3 in te leveren van nieuwe Nederlandse dichtbundels die het jaar ervoor zijn uitgebracht. De prijs reflecteert de mening van het literaire veld, en is daarmee een belangrijke graadmeter voor wat door kenners als kwaliteit wordt aangezien.
 • 2020

  2020

  De dichtbundel Zon van dichter, romancier en regisseur Peter Verhelst heeft de Awater Poëzieprijs 2020 gewonnen. Negenentwintig Nederlandse en Vlaamse beroepslezers (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen.

  De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater ter waarde van € 500,-. Dat bedrag is weliswaar bescheiden, maar de symbolische waarde van de prijs is groot: ze representeert de waardering van de gezamenlijke poëziekritiek.

  Voor de toekenning van de prijs is een keur aan beroepslezers (medewerkers van o.m. de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, De Standaard, Het Liegend Konijn, Poëziekranten Awater) gevraagd een top-3 samen te stellen van dichtbundels uit het afgelopen jaar. Aan de hand van deze lijstjes kregen de bundels punten toegekend. Na telling eindigde Zonvan Peter Verhelst met stip op nummer 1. Een aantal citaten uit de meegeleverde begeleidende juryverslagen:

  ‘Verhelsts lyriek is van een messcherpe sensualiteit en lichamelijkheid.’
  ‘Hij wijst op de gevaren van de taal wanneer ze een machtsinstrument wordt.’
  ‘Zinderende regels vol melancholie en hoop.’
  ‘Een complete bundel, meeslepend en overtuigend.’

  Eerder werk van Peter Verhelst werd bekroond met o.a. de Jan Campert-prijs en de Ida Gerhardt Poëzieprijs.

  Lees hier de recensie van Zon door AnneMieke Vulkers uit editie 2020-1.

  Bekijk hier de uitreiking van de prijs