Terug

Nieuws

 • Awater Live op 1 februari 2023 in Perdu


  Met de presentatie van het winternummer van Awater op woensdagavond 1 februari in Theater Perdu in Amsterdam sluiten we de Poëzieweek 2023 af.


  Het programma:
  - De uitreiking van de Awater Poëzieprijs 2022
  - Aandacht voor de Japanse dichter Takako Arai
  - Een gesprek over De Staat van de Poëzie

  Presentator:  Thomas Möhlmann

  Aanvang:       20.00 uur, zaal open 19.30 uur

  Locatie:           Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

  Awater Live is vrij toegankelijk, aanmelden via: redactie.awater@gmail.com


  Awater Poëzieprijs 2022

  Op 1 februari 2023 wordt voor de vijftiende keer de Awater Poëzieprijs uitgereikt. 
  De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater, ter waarde van € 500,-. Voor de toekenning wordt een keur van ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) gevraagd een top 3 in te leveren van nieuwe Nederlandse dichtbundels die het jaar ervoor zijn uitgebracht. De prijs reflecteert de mening van het literaire veld, en is daarmee een belangrijke graadmeter voor wat door kenners als kwaliteit wordt aangezien. Eerdere winnaars van de Awater Poëzieprijs waren o.a. Sasja Janssen, Radna Fabias, Arjen Duinker en Menno Wigman. De winnaar van 2022 wordt bekendgemaakt in het winternummer van Awater dat 20 januari verschijnt.


  Japanse poëzie

  Takako Arai is een van de belangrijkste stemmen onder de hedendaagse Japanse dichters. Ze laat op meerdere manieren elementen uit de oude Japanse cultuur versmelten met de tijd van nu. Vertaler Ivo Smits introduceert haar werk.


  De Staat van de Poëzie

  In 1982 nam het literaire tijdschrift Maatstaf met een enquête de temperatuur van de Nederlandstalige poëzie op. Vragen aan invloedrijke dichters en poëziecritici leverden een canoniserend beeld op van de staat van de poëzie. Nu, veertig jaar later, brengen Awater en Poëziekrant ‘De Staat van de Poëzie’ opnieuw in beeld. De verschuivingen zijn ongekend!

  Naast de enquête werkte Awater samen met Poetry International en Poëziekrant om het onderzoek naar de Staat van de Poëzie uit te breiden: we vroegen drie specialisten hun licht te laten schijnen op de Nederlandse, de Vlaamse en de internationale poëzie. Deze specialisten zijn respectievelijk Rob Schouten, Dirk de Geest en Jan Baeke.

  Tijdens deze editie van Awater Live gaat presentator en redacteur Thomas Möhlmann in gesprek met voormalig Poetry International-programmeur Jan Baeke over de resultaten die zowel in Awater als in de Poëziekrant worden gepubliceerd.

  Awater Live op 1 februari 2023 in Perdu
  21 december 2022