Terug

Nieuws

 • DIT IS DE JURY VAN DE GEDICHTENWEDSTRIJD 2023


  14 december, Amsterdam | De jury van de Gedichtenwedstrijd 2023 is bekend. De prijs voor het beste gedicht van het afgelopen jaar zal op 2 april 2023 worden toegekend door: dichter Babeth Fonchie Fotchind, literair redacteur Stefanie Liebreks en slamdichter Seckou Ouologuem. Dichters uit alle hoeken van het Nederlands taalgebied kunnen meedingen naar de hoofdprijs van € 5.000.

  De feestelijke uitreiking plaatsvinden in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Alle deelnemers worden van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. De hoofdprijs bedraagt € 5.000. De tweede en derde prijswinnaars ontvangen respectievelijk € 2.500 en € 1.000.

  DE JURY
  Net als iedere jaar zal ook de editie van 2023 door een professionele jury worden uitgereikt. Dit jaar bestaat de driekoppige jury uit:

  BABETH FONCHIE FOTCHIND
  Babeth Fonchie Fotchind (1993) is jurist en dichter. Ze draagt regelmatig voor op podia en festivals, publiceerde onder meer in De Revisor, De Groene Amsterdammer, Elle en Lilith Mag. Ze werd onder meer geselecteerd voor de schrijfresidentie van deBuren en het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds. Door Vogue werd ze verkozen tot Next Talent To Watch. Ze werd genomineerd voor de Harpers Bazaar Women of the Year Award. Dichtbundel Plooi verscheen in juni 2022 bij Uitgeverij De Geus.


  STEFANIE LIEBREKS
  Stefanie Liebreks (1991) werkt als onafhankelijk redacteur en talentontwikkelaar op het gebied van literatuur en poëzie. Ze zit in de redactie van De Revisor en werkt momenteel samen met Joost Oomen en Yentl van Stokkum (op Instagram: @poezieiseendaad) aan een bloemlezing die verschijnt bij uitgeverij Podium. In 2021 was Stefanie de eerste winnaar van het Brandsalarm, een aanmoedigingsprijs voor professionals in het boekenvak.


  SECKOU OUOLOGUEM
  Seckou Ouologuem (1985) is een pionier van de Vlaamse slam poetry scene. Hij stond al op verschillende poëzie, bühnen en muziekpodia in Azië, Afrika, en Noord- en Latijns Amerika. Hij won de "Diesel"award, de Vlaamse "Kif Kif" en de Nederlandse "Spoken" (Van Dale) award. Verder verzorgt Ouologuem lessen slam, rap, expressie en storytelling in (muziek)scholen, universiteiten en gevangenissen. Seckou won in 2022 De Johnny Award, de oeuvreprijs voor podiumpoëzie.

  DEELNAME
  Nog tot en met 31 december 2022 kan men gedichten inzenden voor de editie van 2023 van De Gedichtenwedstrijd. Zowel uitgegeven dichters als zij die nog niet gedebuteerd zijn kunnen inzenden. Ieder ingezonden gedicht wordt anoniem beoordeeld om het proces zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Iedereen mag onbeperkt gedichten insturen. Per inzending wordt een tegemoetkoming gevraagd in de kosten van deelname van € 5,00 (incl. btw).

  Deelnemen kan via de website, www.prijsdepoezie.poezieclub.nl.

  DIT IS DE JURY VAN DE GEDICHTENWEDSTRIJD 2023
  14 december 2022