Terug

Nieuws

 • Grote Poëzieprijs maakt doorstart

  In 2023 wordt De Grote Poëzieprijs tóch uitgereikt. Eerder kondigde de Poëzieclub, de organiserende instantie, aan de financiering voor 2023 niet rond te krijgen. Het bijeenkrijgen van het benodigde geld bij publieke en private partijen voor structurele financiering van prijs kost al jaren veel moeite.

  De Grote Poëzieprijs is de belangrijkste poëzieprijs van het Nederlands taalgebied. De Poëzieclub is dan ook buitengewoon verheugd dat Boskalis zich als nieuwe sponsor meldde, zodat toekenning en uitreiking van de prijs in 2023 alsnog kan doorgaan. Dat de nieuwe sponsor de begroting voor de prijsuitreiking in 2023 dekt, én actief meedenkt over het voortbestaan van de prijs op langere termijn, biedt perspectief. Koninklijke Boskalis is een oer-Hollands bedrijf met een rijke historie en is als maritieme dienstverlener wereldwijd actief. De Poëzieclub waardeert in het bijzonder dat deze sponsor handelt uit een gevoel van betrokkenheid bij de Nederlandstalige poëzie.

  Voor 2023 gaat een aangepaste versie van De Grote Poëzieprijs van start: zonder educatieve activiteiten en overige randprogramma’s. Deelname is mogelijk voor alle bundels die in 2022 zijn gepubliceerd bij een uitgeverij of in eigen beheer, in een oplage van minimaal 250 exemplaren. Inzending kan vanaf 1 november 0:01 uur. Bundels kunnen tot 31 december 2022 worden ingestuurd. De jury maakt op 21 maart 2023 (Wereld Poëziedag) een shortlist bekend van vijf bundels die meedingen. De winnaar van De Grote Poëzieprijs wordt eind mei bekendgemaakt. 

  Achtergrond
  De Grote Poëzieprijs is de belangrijkste poëzieprijs van het Nederlands taalgebied, als visitekaartje van de poëzie, als stimulans voor lezers én als afspiegeling van de stand van zaken. De prijs, waaraan een geldbedrag is verbonden van € 20.000, wordt jaarlijks toegekend aan de beste Nederlandstalige dichtbundel van het voorafgaande jaar. De prijs is de voortzetting van de VSB Poëzieprijs (1994 – 2018). Winnaars waren Roelof ten Napel, Liesbeth Lagemaat, Vrouwkje Tuinman en Radna Fabias, en als VSB poëzieprijs is de prijs uitgereikt aan onder anderen Ilja Leonard Pfeijffer, Ester Naomi Perquin, Mustafa Stitou, Esther Jansma, Rutger Kopland en Gerrit Kouwenaar.

  Organisatie
  De Poëzieclub is in 2001 opgericht door Gerrit Komrij, als platform van en voor liefhebbers van hedendaagse poëzie, met een gidsrol voor (nieuwe) lezers. De Poëzieclub organiseert samen met diverse partners evenementen, prijzen en andere projecten: de uitgave van het grootste Nederlandse poëzietijdschrift, Awater, De Gedichtenwedstrijd (de prijs voor het beste Nederlandstalige gedicht van het jaar, voor professionele dichters en amateurs) en De Johnny (voor podiumpoëzie, genoemd naar Johnny van Doorn).


  Grote Poëzieprijs maakt doorstart
  31 oktober 2022