Terug

Nieuws

 • BABS GONS & SECKOU OUOLOGUEM WINNEN DE JOHNNY 2022!

  Voor de tweede keer wordt De Johnny toegekend, de oeuvreprijs voor podiumpoëzie. De jury heeft dit jaar besloten twee winnaars te benoemen: Babs Gons en Seckou Ouologuem! Op deze manier hoopt de jury de verbinding tussen Vlaamse en Nederlandse podiumdichters een extra impuls te geven. Op 13 november 2022 wordt de prijs aan hen uitgereikt.

  De oeuvreprijs De Johnny bestaat uit een geldprijs van € 10.000, waarvan € 2.000 bestemd is ter stimulering van een opkomende podiumdichter naar keuze van de winnaars. Naast de geldprijs ontvangen de winnaars de Johnny van Doorntrofee, uitgereikt door de Stichting voor Poëzie en het gesproken Woord.

  Prijs en prijsuitreiking
  Op zondagmiddag 13 november 2022 vindt de feestelijke prijsuitreiking van De Johnny plaats. In dit bijzondere programma worden de winnaars in het zonnetje gezet met diverse gastoptredens en performances. Ook wordt dan bekend gemaakt welke opkomende podiumdichters genomineerd zijn voor de stimuleringsprijs.

  Informatie prijsuitreiking:

  Datum: 13 november 2022

  Aanvang: 15:00 uur

  Kaarten: € 8,- Bestel hier je ticket

  Locatie: Maaspodium, Sint-Jobsweg 3, Rotterdam

  Uit het juryrapport
  “De keuze is gevallen op dichters die niet alleen fenomenale invulling geven aan het genre, maar het genre zelf hebben mogelijk gemaakt, vormgegeven en op de kaart gezet. We trokken de stoute schoenen aan en besloten dat er dit jaar twee winnaars zijn: één voor het Nederlandse en één voor het Vlaamse taalgebied. Het is namelijk hoog tijd dat deze twee pioniers geëerd worden: voor de kwaliteit van hun éigen literaire werk en voor hun ongeëvenaarde invloed op dat van anderen. Deze podiumkunstenaars veranderden de norm en maakten de weg vrij voor vele generaties podiumdichters. Zij brachten groepen samen, wisten stemmen te bewegen en brachten mensen op de been. Zonder hen was de podiumpoëzie, de Spoken Word, niet wat het vandaag de dag is,” aldus de jury. 
  Klik hier voor de rest van het rapport.

  Jury
  De jury van De Johnny 2022 bestaat uit: Neske Beks, transdisciplinair kunstenaar met een basis in theater, Spoken Word, zang en fictie- en non-fictiefilm; Yousra Benfquih, schrijver, dichter, onderzoeker en Spoken Word artiest; Elten Kiene, Spoken Word-artiest, presentator, organisator en workshopdocent en mede-oprichter van Woorden worden Zinnen; Aafje de Roest, neerlandica en letterkundige, promovenda in Nederlandse hiphop; Teddy Tops, schrijver en artistiek leider van Mensen Zeggen Dingen.

  De Johnny
  De Johnny is een oeuvreprijs voor podiumpoëzie. De prijs is voor een dichter, woordkunstenaar of podiumkunstenaar in de breedste zin van het woord, die op uitzonderlijke wijze bijdraagt of heeft bijgedragen aan de receptie van poëzie in het Nederlandse taalgebied. De naam van de prijs is geïnspireerd op de dichter Johnny van Doorn (1944 – 1991) die als geen ander poëzie als podiumkunst in de schijnwerpers plaatste met zijn onnavolgbare en explosieve voordracht.

  Foto's: Colin Hill (Babs Gons) & Aurélie Geurts (Seckou Ouologuem)

  BABS GONS & SECKOU OUOLOGUEM WINNEN DE JOHNNY 2022!
  18 oktober 2022