Terug

Nieuws

 • Awater Live op 29 oktober te gast bij Festival Woordnacht


  De presentatie van het najaarsnummer van Awater vindt plaats tijdens festival Woordnacht in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

  Zaterdag 29 oktober, vanaf 15.30 uur

  Programma, gepresenteerd door hoofdredacteur Myrte Leffring:

  • Dichter Radna Fabias draagt voor uit eigen werk.
  • Illustrator Jan Cleijne presenteert zijn verstripping van een gedicht van Radna Fabias.
  • Dichter en literatuurcriticus Rob Schouten neemt een blauw gedicht onder de loep.

   

  Het Awater programma is onderdeel van literair festival Woordnacht. Het thema van het festival is dit jaar Blauw. Tickets voor het festival zijn hier te bestellen: https://www.woordnacht.nl

  Awater Live is vrij toegankelijk

  Locatie: Het Nieuwe Instituut

  Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam

  Radna Fabias is geboren en getogen op Curaçao. Ze maakte haar debuut als dichter met de bundel Habitus, waar ze de C. Buddingh’-prijs, de Awater Poëzie prijs, de Herman De Coninck-prijs en De Grote Poëzieprijs mee won. Ze werd door de Volkskrant uitgeroepen tot het literair talent van 2019. Fabias’ stijl kenmerkt zich door een grote afwisseling, zowel inhoudelijk als stilistisch. De Groene Amsterdammer schreef hierover: ‘Fabias durft alle hoeken en gaten van de poëzie als kunstvorm te benutten, de gedichten zijn dan weer kort en lyrisch, dan weer verhalend en lang, nu eens helder en toegankelijk en dan weer hermetisch en experimenteel.’ Habitus is in het Engels, Frans, Spaans, Arabisch en Duits vertaald.  Fabias vertaalt zelf poëzie van Nobelprijswinnaar Louise Glück en Warsan Shire.

       Radna Fabias, Beeld TR BEELD, Wouter le Duc

   

  Jan Cleijne is illustrator en stripmaker en werkt in opdracht van diverse tijdschriften en uitgeverijen, waaronder De Volkskrant, Rubinstein en Donald Duck. Daarnaast werkt hij als background / concept artist voor diverse theater- en (animatie)filmproducties. In 2011 bracht hij Zeven Beeldverhalen uit: een bundeling korte, tekstloze en poëtisch getinte strips. In 2013 verscheen zijn officiële debuut Helden van de Tour bij uitgeverij Oog en Blik | De Bezige Bij. Momenteel werkt hij afwisselend aan verschillende boekprojecten, waaronder zijn tweede graphic novel Eik, te verschijnen bij uitgeverij Scratch.

   


  Rob Schouten
  is schrijver, dichter, essayist en literatuurcriticus bij Trouw, en Awater-redacteur. Hij stelde diverse bloemlezingen samen en was bijzonder hoogleraar literatuurkritiek aan de VU. Hij ontving in 2001 voor zijn bundel Infauste dienstprognose de Herman Gorterprijs. Laatste roman: De groene gravin (2019), laatste dichtbundel: Dit moet dus de werkelijkheid zijn (2021).

  Voor Awater heeft hij een vaste rubriek waarin hij een gedicht analyseert. Deze keer neemt hij live het gedicht Blauwe anemonen van Judith Herzberg onder de loep.

   

  Awater Live op 29 oktober te gast bij Festival Woordnacht
  5 oktober 2022