Turing Gedichtenwedstrijd

Turing Gedichtenwedstrijd

De Turing Gedichtenwedstrijd wordt sinds 2009 jaarlijks georganiseerd door de Turing Foundation en de Poezieclub. Het doel van de wedstrijd en een van de doelen van de Turing Foundation is om meer mensen in Nederland en België te inspireren en te enthousiasmeren voor poëzie. En met succes: sinds het begin van de wedstrijd in 2009 hebben ruim 10.000 dichters al meer dan 60.000 gedichten ingezonden.
De Turing Gedichtenwedstrijd is geïnspireerd op de succesvolle National Poetry Competition in Engeland, die al sinds jaar en dag duizenden poëzieliefhebbers mobiliseert. De poëziewedstrijd is daar sinds 1978 een groot succes; ieder jaar doen er weer duizenden mensen mee. De wedstrijd genereert aandacht voor poëzie en helpt bekende dichters en nieuwe dichttalenten aan een podium.

Meedoen aan de Turing Gedichtenwedstrijd? Klik hier.

Wil je meer weten over de activiteiten van de Turing Foundation en de Poëzieclub, de partners van de wedstrijd en het team dat erachter zit, klik dan hier.

Op woensdagavond 31 januari 2018, tijdens een spetterende live-uitzending van het radioprogramma Met het Oog op Morgen vanuit de Rode Hoed, zijn de winnaars van de Turing Gedichtenwedstrijd 2017 bekendgemaakt. Het gedicht 'Laatste foto van de vrede' van Jan-Paul Rosenberg uit Zeist werd gekozen tot het beste gedicht van het jaar en bekroond met de hoofdprijs van € 10.000 - de grootste prijs ter wereld voor één gedicht. De tweede prijs (€ 5.000) werd toegekend aan Merel van Slobbe uit Nijmegen en de derde prijs (€ 2.000) ging naar Dan Falck uit Amsterdam. De prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd vormde de afsluiting van de Poëzieweek 2018.

Jan-Paul Rosenberg en Merel van Slobbe. Foto: Jean-Nicolas Haasbroek

Jury

De jury bestond dit jaar uit dichter Tsead Bruinja (juryvoorzitter), Simone Atangana Bekono (schrijver, dichter), Lies van Gasse (dichter, beeldend kunstenaar), Sef (popartiest) en Françoise Geelen (medeoprichter Turing Foundation).

Voorselectie

Een voorjury bestaande uit medewerkers van poëzietijdschriften Awater en De Poëziekrant selecteerde de gedichten voor de tweede ronde (Top 1000) en de derde ronde (Top 100). De beste 1000 gedichten zijn door de voorjuryleden voorzien van een persoonlijke beoordeling.

Voor de winnende gedichten kijk op www.turinggedichtenwedstrijd.nl of ga naar uw lokale boekhandel voor Goudlicht en avondschijn. De uitreiking tijdens Met het Oog op Morgen is hierterug te luisteren, en hier is de volledige uitzending terug te kijken.