Nieuws

<< Nieuws
 • Shortlist Grote Poëzieprijs 2019 bekend

  Shortlist Grote Poëzieprijs 2019 bekend

  Gepubliceerd: 6 februari 2019

  Vanavond, 6 februari, werd in De Rode Hoed in Amsterdam de shortlist van de Grote Poëzieprijs 2019 bekendgemaakt. De beste Nederlandstalige dichtbundels van het afgelopen jaar zijn die van Maria Barnas, Joost Decorte, Radna Fabias, Roelof ten Napel, Willem Jan Otten en Xavier Roelens. Niet vijf maar zes bundels werden door de jury genomineerd voor de eerste editie van De Grote Poëzieprijs die op 16 juni a.s. tijdens het 50e Poetry International Festival zal worden uitgereikt. De juryleden Yra van Dijk en Joost Baars - winnaar van de laatste VSB Poëzieprijs - maakten de shortlist, met daarop ook drie debuten, zojuist bekend tijdens de feestelijke finale van de Turing Gedichtenwedstrijd in de Rode Hoed. Ook Adriaan van Dis, Cindy Kerseborn en Maud Vanhauwaert maken deel uit van de jury. Vanwege de verlengde periode waarover wordt gejureerd, het grote aantal van 150 inzendingen en de aangetroffen kwaliteit is het de jury gegund niet vijf maar zes bundels een plek op de shortlist te geven.

  De genomineerden verdienen hun plek op de shortlist met de volgende bundels:

  Nachtboot - Maria Barnas, verschenen bij Van Oorschot
  Stalker - Joost Decorte, verschenen bij Poëziecentrum
  Habitus - Radna Fabias, verschenen bij De Arbeiderspers
  Het woedeboek - Roelof ten Napel, verschenen bij Hollands Diep
  Genadeklap - Willem Jan Otten, verschenen bij Van Oorschot
  Onze kinderjaren - Xavier Roelens, verschenen bij Atlas Contact

  150 Dichtbundels kreeg de jury ter beoordeling binnen. Niet alleen het enorme aantal maar ook het aantal goede bundels viel daarbij op: 'We mogen concluderen dat de Nederlandstalige poëzie springlevend is. Ze is, ten eerste, divers in haar vorm. Van lyrisch tot uitgebeend, van abstract tot anekdotisch, van geëngageerd tot persoonlijk, van experimenteel tot traditioneel, en alles ertussenin. Ons viel op dat er veel gedichten waren die een expliciet of impliciet politieke lading hadden: blijkbaar vraagt deze tijd om een antwoord van de literatuur. Divers is de Nederlandstalige poëzie ook getuige de vertegenwoordiging van vele bevolkingsgroepen op de inzendingslijst. Vrouwen publiceren alleen nog altijd minder poëzie dan mannen: nog niet eens 30% van de gepubliceerde bundels is geschreven door een vrouw.'

  De Grote Poëzieprijs bekroont de beste Nederlandstalige bundel van het jaar met een geldbedrag van € 25.000,-. Op weg naar de uitreiking in juni presenteert De Grote Poëzieprijs uiteenlopende programma's om aandacht te vragen voor de beste nieuwe Nederlandstalige poëzie van het moment en actuele ontwikkelingen in de staat van de Nederlandstalige poëzie. Het werk van de genomineerde dichters en ook de trends die op te maken zijn uit het geheel van inzendingen liggen aan die programma's ten grondslag. De Grote Poëzieprijs neemt hiermee een bijzondere plaats in binnen het landschap van literaire prijzen.