Nieuws

<< Nieuws
 • C.C.S. Crone Stipendia uitgereikt

  C.C.S. Crone Stipendia uitgereikt

  Gepubliceerd: 23 september 2018

  Hanneke van Eijken, Mia You en Radna Fabias zijn dit jaar de winnaars van de C.C.S. Crone Stipendia, een beurs die door de gemeente Utrecht toegekend wordt aan beloftevolle Utrechtse auteurs. Tijdens het International Literature Festival Utrecht (ILFU) overhandigde burgemeester Jan van Zanen de drie winnaars de stipendia, ter waarde van € 2.500,-. De stipendia zijn bedoeld om een volgende publicatie mogelijk te maken.

  Bijzonder is dat de stipendia dit jaar zijn uitgereikt aan drie dichters. Volgens de jury veraste dit jaar vooral de hoge kwaliteit van de poëzie-inzendingen. De inzendingen van Hanneke van Eijken, Mia You en Radna Fabias raakten en overtuigden de juryleden. Zij sprongen er voor de jury overduidelijk uit door de kracht van hun taalgebruik.

  Over de winnaars:

  Hanneke van Eijken

  Publicatie(s): Papieren veulens (Prometheus, 2013), Kozijnen van krijt (Prometheus, 2018)
  Uit het juryrapport: ‘Haar beelden zijn sterk, verrassend, telkens scherp en nauwkeurig geformuleerd en hebben daardoor een enorme zeggingskracht.’

  Radna Fabias 
  Publicatie(s): Habitus (De Arbeiderspers, 2018)
  Uit het juryrapport: ‘Fabias durft in haar gedichten de volle bandbreedte van de poëzie te benutten: ze is analytisch en lyrisch, ze is puntig en wijdlopig, ze is kritisch en bezwerend, ze fluistert en ze schreeuwt.’

  Mia You
  Publicatie(s): I, Too, Dislike it (1913 Press, 2016)
  Uit het juryrapport: ‘De jury was onder de indruk van de enorme power en zeggingskracht van haar gedichten. Uit de gedichten spreekt een heel mooi beheerste woede; die dreiging maakt haar teksten spannend.


  De C.C.S. Crone Stipendia zijn vernoemd naar de Utrechtse prozaschrijver C.C.S. Crone (1914 -1951). Ze worden ter beschikking gesteld door de gemeente Utrecht en uitgereikt in samenwerking met Het Literatuurhuis. In 2017 waren de laureaten Gerda Blees, Patrick Pouw en Tom Hofland.

  De jury bestond dit jaar uit Daphne de Heer, directeur van SLAA (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam), Fabian Stolk universitair docent moderne letterkunde aan de Universiteit Utrecht en Enne Koens toneel- en kinderboekenschrijver.


  Hanneke van Eijken (c) Nadine Ancher, Mia You (c) Isabella Rozendaal, Radna Fabias (c) Wouter le Duc
  Via: hetliteratuurhuis.nl