Nieuws

<< Nieuws
 • Dit is spoken word #5: goede vrouwen in de scene

  Dit is spoken word #5: goede vrouwen in de scene

  Gepubliceerd: 24 juni 2018

  Babs Gons, die elke maand per column de spoken word-scene verder in beeld brengt, draagt in juni het stokje over aan Roziena Salihu. Salihu is sinds 2014 betrokken bij Poetry Circle 020 en is een van de organisatoren van spoken wordpodium Art Harder.
  Portretten: Ricardo Hoogendoorn; Groepsportret Spoken Word voorstelling Rauw (v/v): Tim Hillege

  Meer vrouwen in de Tweede Kamer, meer vrouwen op de werkvloer en meer vrouwen overal! Maar in de spoken word-scene wordt vaak gezegd: ‘Er zijn gewoon niet veel goede vrouwen.’ Precies zo ging van de winter mijn gesprek op De Wallen van Amsterdam nadat ik een spoken word-tekst voordroeg over, VERRASSING, de vrouw. Omdat ik probeerde te ontleden wat dat betekent: een ‘goede’ vrouw, was ik even stil. Ik denk dat het in de buurt moet komen van getalenteerd, ambitieus of professioneel. Klakkeloos begon ik daarop een lijst met vrouwelijke spoken word artiesten op te dreunen want ja, ze zijn er wel degelijk!
  Volgens sommigen is het geen verrassing dat ze een tekort zien aan vrouwen binnen de spoken word-wereld. Want goh, dat is in meer werkvelden zo. Maar als spoken word-artiest en -organisator weet ik dat er weldegelijk genoeg vrouwelijke spoken word-dichters zijn. Doordat de mannen prominent aanwezig zijn valt de keuze gemakkelijk op hen.
  Word je als vrouw benaderd, dan word je vaak wel in die rol geplaatst. ‘Zou jij, als jonge vrouw, een stukje willen schrijven over…?’, wordt er dan gevraagd. Mijn antwoord hierop is overigens altijd volmondig ja. Een opdracht is een opdracht, en daarnaast kan ik je oneindig veel vertellen over vrouw-zijn. Ik ben echter niet alleen een vrouw: ik heet Roziena Salihu, aangenaam, en schrijf ik ook graag teksten als zijnde Roziena; als student; als spoken word-artiest; als dochter; als waterman; als presentatrice; als twintiger; als toneelspeler; als snelle eter; et cetera.
  Toen mij werd gevraagd om deze column te schrijven was het onderwerp snel in beeld: ‘Jij zit toch in een spoken word-voorstelling over de vrouw? Het leek mij leuk als je iets binnen die thematiek schrijft.’ Misschien roep ik het wel over mijzelf af. Zit ik nu weer iets over de vrouw te schrijven, terwijl ik vrij was een ander thema te kiezen. Tegelijkertijd is dit wel een onderwerp dat mij aan het hart gaat.

  RauwDus wat nu? Moeten we een beweging beginnen? Waarbij alle vrouwen een Instagram-, Facebook- en Twitterpost maken met #ikbenvrouwenikschrijf? Is dat de oplossing? Dan hoeft de opdrachtgever alleen de hashtag in te typen en vindt hij zo alle mogelijke vrouwen die op het net te vinden zijn.
  Al zou dat best handig zijn, weet ik niet of het nodig is. Het begint met de ogen goed open te houden en oprecht op zoek te gaan naar de juiste artiesten voor een evenement. Vraag eens wat rond! Mocht je geen vrouwelijke schrijvers binnen je netwerk kunnen vinden, stuur mij, of iemand die vrouwen kent dan gewoon een berichtje. Zo vind je makkelijk de 'goede' vrouw. Maar je mag haar ook gewoon getalenteerd noemen.