Nieuws

<< Nieuws
 • Jan-Paul Rosenberg wint de 9e Turing Gedichtenwedstrijd

  Jan-Paul Rosenberg wint de 9e Turing Gedichtenwedstrijd

  Gepubliceerd: 1 februari 2018
  Amsterdam, 1 februari 2018 – Gisteravond zijn de winnaars van de Turing Gedichtenwedstrijd 2017 bekendgemaakt tijdens een live-uitzending van het radioprogramma Met het Oog op Morgen vanuit de Rode Hoed. Het actuele gedicht Laatste foto van de vrede van Jan-Paul Rosenberg uit Zeist werd gekozen tot het beste gedicht van het jaar en bekroond met de hoofdprijs van € 10.000. De tweede prijs (€ 5.000) werd toegekend aan Merel van Slobbe uit Nijmegen en de derde prijs (€ 2.000) aan Dan Falck uit Amsterdam.
  De prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd vormt de afsluiting van de Poëzieweek 2018.


  Aan de negende editie van de Turing Gedichtenwedstrijd deden in totaal 2.926 dichters mee, van wie 468 uit Vlaanderen, die gezamenlijk 8.306 gedichten inzonden. De 100 beste gedichten zijn gepubliceerd in de bundel Goudlicht en avondschijn. De Turing Gedichten-wedstrijd bekroont jaarlijks het beste Nederlandstalige gedicht met een geldbedrag van € 10.000, de grootste prijs ter wereld voor één gedicht. Deelname en jurering zijn anoniem.

  De Top 3:

  Eerste prijs (€ 10.000): Jan-Paul Rosenberg (Zeist), Laatste foto van de vrede

  Tweede prijs (€ 5.000): Merel van Slobbe (Nijmegen), Als je stil bent hoor je in de verte gletsjers smelten

  Derde prijs (€ 2.000): Dan Falck (Amsterdam), Onderbreking van de sleur

  Uit het juryrapport:

  ‘Als grote thema's golden dit jaar burgerlijkheid, wreedheid, onrecht, de liefde (of het verlies daarvan), de vergankelijkheid en de natuur. Er zaten beklemmende, liefdevolle gedichten in de top 100, maar ook scherpe observaties bijvoorbeeld over het zwarte lijf, kolonialisme en de beklemming van zwart zijn nu, hier. We lazen beeldende gedichten, met een filmische blik verteld en keken door een ironische bril naar de kapitalistische maatschappij waarin we leven.’

  Goudschijn en avondschijn
  Jury

  De jury bestond dit jaar uit dichter Tsead Bruinja (juryvoorzitter), Simone Atangana Bekono (schrijver, dichter), Lies van Gasse (dichter, beeldend kunstenaar), Sef (popartiest) en Françoise Geelen (medeoprichter Turing Foundation).

  Voorselectie

  Een voorjury bestaande uit medewerkers van poëzietijdschriften Awater en De Poëziekrant selecteerde de gedichten voor de tweede ronde (Top 1000) en de derde ronde (Top 100). De beste 1000 gedichten zijn door de voorjuryleden voorzien van een persoonlijke beoordeling.

  Voor de winnende gedichten kijk op www.turinggedichtenwedstrijd.nl of ga naar uw lokale boekhandel voor Goudlicht en avondschijn. De uitreiking tijdens Met het Oog op Morgen is hier terug te luisteren, en hier is de volledige uitzending terug te kijken.